Lovćenac – Druga Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku

 

 

 

“Druga Pokrajinska smotra recitatora na crnogorskom jeziku” učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije AP Vojvodine izazvala je veliko interesovanje i dobar odziv. Na ovogodišnjoj smotri će učestvovati 14 osnovnih i srednjih škola iz 10 naseljenih mjesta i gradova koji obuhvataju 5 vojvođanskih opština.

Smotra, na kojoj će se učenici takmičiti u recitovanju poezije crnogorskih književnika, će se održati 15. decembra ove godine u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu. Pored drugih nagrada, svi učesnici smotre će dobiti “Pravopis crnogorskog jezika” poklon od Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja. Najuspješnije recitatore u tri uzrasne kategorije, zajedno sa svojim nastavnicima, organizator nagrađuje putovanjem u Crnu Goru.

Sjenku na pozitivnu atmosferu uoči smotre baca ponašanje Nacionalnog savjeta crnogorske manjine u Srbiji, koji ne samo da nije podržao manifestaciju već je blokirao pokrajinska sredstva za tu namjenu. Naime, sredstva koja je Vlada AP Vojvodine za ovu aktivnost opredjelila i uplatila crnogorskom nacionalnom savjetu, savjet ne želi da proslijedi organizatorima manifestacije.

Organizatori Druge Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku su Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo “Prinvceza Ksenija” iz Lovćenca i Crnogorsko dramsko recitatorsko društvo iz Vrbasa.