Lovćenac – Otkrivena bista kralja Nikole

 

krstas logo

 
 

U organizaciji Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“ u Lovćencu je, na platou ispred Crnogorskog kulturnog centra, u četvrtak 2. oktobra, otkrivena bista crnogorskog kralja Nikole I Petrovića.

Projekat izrade i postavljanja biste realizovan je uz podršku Privredne komore Crne Gore i crnogorskih kompanija koje su na ovaj način pokazale visok nivo društvene i nacionalne odgovornosti. Podršku projektu dalo je i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Bistu su otkrili autor djela akademski vajar Zoran Maleš iz Beograda i delegacija Privredne komore Crne Gore predvođena predsjednikom Velimirom Mijuškovićem koji se i obratio skupu.

 

10

5

11

 

Svečanom otkrivanju biste prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Beogradu Branislav Mićunović, a u kulturno umjetničkom programu nastupili su Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca i pjevač Bojan Tomović.

 

7

12

 

Tokom boravka u Lovćencu, Izvršni direktor Luke Bar Slobo Pajović je u ime te kompanije donirao besplatno ljetovanje za djecu iz Crnogorskog kulturno prosvjetnog društvo „Princeza Ksenija“, a direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac je uručio Nenadu Stevoviću plaketu za saradnju i doprinos u očuvanju identiteta crnogorske dijaspore. Predsjednik PKCG Velimir Mijušković je za biblioteku Crnogorskog kulturnog centra poklonio sabrana djela kralja Nikole.

Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“ je predsjedniku PKCG uručilo djelo „Crnogorci u Vojvodini – kolonizacija 1945-1948“ u kojem je imenični registar 38.450 Crnogoraca koji su se nakon Drugog svjetskog rata naselili u Vojvodinu.

 

3

4

6

13

14

 

VIDEO ZAPIS