Luštica Bay i KotorArt – Karadaglić i vrhunski umjetnici

 

 

 

Zahvaljujući partnerstvu Međunarodnog festivala KotorArt i Luštice Bay-a, jedan od najperspektivnijih i najuglednijih gitarista na svijetu, crnogorski muzičar Miloš Karadaglić održaće koncert u kompleksu Luštica Bay, novom turističkom gradu u nastajanju nadomak Tivta.

Koncert „Miloš Invites“ se organizuje u okviru šesnaestih KotorArt Don Brankovih dana muzike, muzickog festivala KotorArt a proslavljeni klasični gitarista će nastupiti sa prijateljima, afirmisanim umjetnicima – ekskluzivcem izdavačke kuće za umjetničku muziku „Decca Classics“ sopranistkinjom Pumecom Mačikizom / Pumeza Matshikiza i kvartetom „String Attached“ iz Beograda koga čine vodeći orkestarski muzičari iz regiona. U zajedničkom programu predstaviće šarolik izbor muzike, od najprefinjenijih gitarističkih komada do arija italijanske opere, Bitlsa i afričkih pjesama.

Na konferenciji za novinare u Luštica Bay-u, Karadaglić je izrazio veliko zadovoljstvo predstojećim nastupom u kompleksu Luštica Bay, tim prije što se gostovanjem na KotorArtu vraća nastupima nakon skoro jednogodišnje pauze uzrokovane povredom.

„Jedva čekam ovaj koncert i on je na neki način za mene kao novi početak. Volim scenu u Luštica Bay-u, ovdje poznaju moju srž i čine da se osjećam opušteno sigurno. Ovo je ambijent koji volim. On se razvija bez težine prošlosti. Ovdje muzika sama od sebe teče. Kad se sjetim prošlogodišnjeg nastupa to je kao prelijepi san. I ove godine vrhunski umjetnici nastupaju. Velika mi je čast što je Pumeca ovdje sa nama, jer ona je jedna velika zvijezda. Fantastičan operski pjevač. I članovi kvarteta String Attached zrače nekom novom energijom“, rekao je Karadaglić.

 

 

Umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike, Ratimir Martinović objasnio je neophodnost da se događaji poput Karadaglićevog koncerta održavaju u ambijentima kakav je Luštica Bay.

“Ako nemamo kulturu, ako je ne ugrađujemo u ovakve ambijente, onda ćemo imati samo nizove zgrada ali ne i grad. Kultura je suštinski aspekt grada. Bez nje gradovi ne postoje. Zato je saradnja KotorArta i Luštica Bay-a važna. Mi smo na istoj misiji. Naši koncerti su monumenti ljepote, sklada, spoja, preplitanja vrhunske umjetnosti u ovom nestavarno lijepom ambijentu. Luštica Bay nije samo najveća investicija u Crnoj Gori, nego i jedna od najpažljivijih tretmana našeg prostora, onoga što nam je dato na čuvanje, a što ničim, osim sreće, nismo zaslužili“ – istakao je Ratimir Martinović.

Luštica Bay je ove godine podržala i koncert „Roman i prijatelji“, Romana Simovića, koji je održan 2.avgusta u Kotoru.

“Utisci sa sinoćnjeg koncerta su predivni i zahvaljujem se Luštica Bay. Ove godine, na žalost nismo imali nikakvo razumijevanje Ministarstva kulture. To je tragedija, jer je KotorArt nešto posebno. To je jedan od najozbiljnijih festivala u regionu, a sredstva su nam minimalna. Sa tim skromnim sredstvima Ratimir i njegova ekipa prave čudo. Svjetski umjetnici žele da pomognu KotorArtu. Mnogi nastupaju bez honorara ili sa smanjenim honorarom. Crna Gora je mala zemlja, ali prepuna talenata. Ovo što je Miloš uradio nije niko iz stare Jugoslavije. Država treba da nam kulturološki pruži više. Prosto da osjetimo da država stoji iza nas. Mi nemamo taj osjećaj. Zato još jednom hvala kompaniji Luštica Bya na velikoj podršci i nadam se da ćemo nastaviti da sarađujemo. KotorArt je mnogo ozbiljan festival. Bila bi tragedija da se KotorArt ugasi. A bili smo vrlo blizu da se to desi. Svi smo u strahu i priskočili smo da spašavamo festival“ – rekao je prominentni violinista svjetske karijere Roman Simović.

Jedanaest glavnih i preko stotinu pratećih programa KotorArt Don Brankovih dana muzike održavaju se u periodu od 13. jula do 13. avgusta, pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, a uz podršku Luštice Bay, Coca-Cole, Sava Osiguranja, hotela Palma i Palmon bay.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 4 =