Mađioničari zvuka u Kotoru

 

 

Jedinstveni spoj zvuka klavira s jedne strane, i udaračkih instrumenata s druge, prirediće umjetnici svjetskog glasa – kineska pijanistkinja Juđa Vang i austrijski perkusionista Martin Grubinger. Ovi „mađioničari zvuka“ nastupiće u srijedu 8. avgusta u Crkvi Sv. Duha, s početkom u 21.30, u okviru ovogodišnjih KotorArt Don Brankovih dana muzike.

Zbog ograničenog prostora crkve sv. Duha, organizacija je odlučila zahvaliti se prije svega građanima Kotora, ali i ukupnoj publici za veliko interesovanje za programe te im pokloniti priliku da budu dio jedinstvenih umjetničkih događaja u regionu. Organizovan je direktan prenos koncerta za sve zainteresovane na Pjaci od Kina!

Juđa Vang počela je da uči klavir sa samo šest godina, studirala je na Centralnom muzičkom konzervatorijumu u Pekingu, a usavršavanje je nastavila u Kanadi na ljetnjem programu Univerziteta Mount Royal u Kalgariju, kao najmlađi student u istoriji te institucije. Godine 2001. postala je Stenvejev umjetnik (2001), a potom upisala prestižni filadelfijski Institut za muziku Kertis. Sarađivala je s eminentnim dirigentima kao što su Abado, Barenbojm, Dudamel, Gergijev, Tilson, Papano, Ditoa, Mehta. Postala je ambasador kulture kompanije Roleks (2009), dok svoju ljubav prema modi koristi kao „oružje“ u promjeni stavova kada je riječ o pristupu koncertnoj sali. Godine 2009. postala je eksluzivna umjetnica Izdavačke kuće Dojče Gramofon, a njen snimak s Malerovim kamernim orkestrom i maestrom Abadoom nominavan je za Nagradu Gremi.

Grubinger je profesor Univerziteta umjetnosti u Cirihu i jedan od najboljih multi-perkusionista u svijetu. Studirao je na Konzervatorijumu Brukner u Lincu i na Mocarteumu u rodnom Salcburgu i  veoma brzo je privukao pažnju nastupima na međunarodnim takmičenjima kao što su Svjetsko takmičenje za marimbu (Okaja, Japan) i Takmičenje Evropske radiodifuzne unije (Norveška). Broj djela koja se pišu za Grubingera raste iz godine u godinu, a među njima su do sada: Frozen in Time (2007), Avnera Dormana, Koncert (2007), Fridriha Cerhe, Tears of Nature (2012), Tan Duna, Speaking Drums, Petera Etveša. Tekuću sezonu obilježava koncertima u lajpciškom Gevandhausu, saradnjom sa Simfonijskim orkestrom Bavarske radiodifuzije, simfonijskim orkestrima njemačke radiodifuzije – SWR i WDR, Kamernom akademijom Potsdama, Salcburškom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Antverpena, Filharmonijskim orkestrom Radio Francuske, Drezdenskom filharmonijom, Bečkim simfoničarima.