„Magični svijet“ Viktora Vazarelija u Dvorcu kralja Nikole do petog jula

 

 

Bar, 22. jun 2017. godine

 

Otvaranjem izložbe Viktora Vazarelija „Magični svijet“, 21. juna u Dvorcu kralja Nikole, započet je i likovni program 30. Barskog ljetopisa. Ova izložba organizovana je u saradnji sa Ambasadom Mađarske i Ministarstvom kulture Crne Gore. Vazarelijeva postavka koja je u vlasništvu kolekcionarke Kati Čepeji iz Mađarske, u Bar je stigla nakon Cetinja. Posjetioci će moći da je obiđu u Sali Dvorca do 05. jula, nakon čega će biti izmještena u Podgoricu.

 

 

Vazarelijevo djelo oda je vidljivom i nevidljivom, mnogolikom u 20. vijeku. Svjedok je prelamanja ideja jednog neobičnog i zanesenog doba. Vazareli redukuje oblik efektom neprikazanog i na taj način postiže utisak pokreta cjeline i njenih skrivenih pulsirajućih svjetova“, kazao je na samom početku večeri, selektor likovnog programa Ljetopisa, Milun Lutovac.

Nakon selektora prisutnima se obratio i ambasador Mađarske u Crnoj Gori, njegova ekselencija Kristijan Poša, koji je kazao da ova izložba predstavlja još jedan korak unaprijed u odnosima u inače odličnim i bilateralnim odnosima Mađarske i Crne Gore, ne samo u političkom ili ekonomskom smislu, već i u oblasti kulturne saradnje. Nakon njega govor je održao i izložbu proglasio otvorenom predsjednik Opštine Bar, dr Zoran Srzentić.

 

 

Ova izložba prikazuje djela francuskog umjetnika rođenog u Mađarskoj, Viktora Vazarelija, čijoj se umjetničkoj zaostavštini na ovaj način odaje počast. Riječ je o jednom od najznačajnijih umjetnika 20. vijeka, koji je poznat kao lider umjetničke grane „op-art“. Vazarelijeva istraživanja, ideje i inovacije sa korišćenjem boja i oblika su, prema riječima kritike, stvorile ovu novu granu umjetnosti. Dugogodišnjim predanim radom stvorio je „plastičnu azbuku“ i omogućio stvaranje umjetničkih radova u neograničenim varijacijama.

Kolekcionarka Keti Čepeji već dvadeset godina istrajava u misiji širenja Vazarelijevih umjetničkih ideja, tako što upravo na ovaj način omogućava publici širom svijeta da vidi njegove radove. Ona i njen suprug, Tibor Čepeji, bili su prijatelji umjetnika i odmah nakon njegove smrti preuzeli su radove i, na neki način, nastavili njegov rad.

„Vazarelija je ostavio veliku zaostavštinu za mlade ljude svoga vremena, ali i za buduće generacije. I ovo je baš dobra prilika da i nakon njegove smrti ispoštujemo to stvaralaštvo. Njegova umjetnost imala je za cilj, ne da prikaže kako izgleda jedan čovjek, već da svojim bojama, formama i oblicima stvori „umjetnost svih“, tj. ostvari koncepciju zajedništva“, kazala je za medije kolekcionarka Čepeji.

 

 

Kao što je ranije kazano, Magični svijet Viktora Vazarelija može da se obiđe u sali Dvorca kralja Nikole u Baru do 5. jula, nakon čega će biti premještena u Centar savremene umjetnosti u Podgorici.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × two =