MAJ i JUN u KIC-u

 

 

Povodom predstavljanja programskih sadržaja za maj i jun, danas (27. 04. 2017.) je održana press konferencija na kojoj su učestvovali: direktorica Snežana Burzan, Zoran Šoškić, v.d. urednika dramskog programa KIC-a i urednici KIC-programa: Miodrag Miško Popović (filmski), Damir Hodžić (likovini) i Valentina Knežević (informativno-edukativni program).

 

 

               “Velikim uspjehom smatram što se još uvijek ne stišavaju burne, brojne pozitivne reakcije kako povodom spektakularnog KIC-ovog mjuzikla *Poruka sa Saturna, tako i zbog velikog jubilarnog koncerta povodom 70 godina Folklornog ansambla KIC-a “Budo Tomović”, kao i zbog drugih programa. Zbilja sam ponosna kao čelnica ove institucije, što mi u KIC-u pokazujemo i dokazujemo – i sa ograničenim budžetskim sredstvima ali sa velikim pregalaštvom i trudom, uvezivanjem i povezivanjem sa kreativnim pojedincima, NVO-ima,  institucijama, kulturnim centrima i sponzorima – da su čuda moguća i da se dešavaju na Velikoj sceni KIC-a”, istakla je otvarajući današnju press konferenciju direktorica Snežana Burzan.   

              Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ organizovaće od 3. do 5. maja „Dane DODEST-a“ (DODEST – Dom omladine dramski eksperimentalni studio Titograd), a podgoričkoj publici predstavljamo pet DODEST predstava – 3.maja – „Krug“ i „Pijanista“; 4.maja – „Mir“ i „Kučkini sinovi“ i 5. maja – premijernu predstavu „Bez oblika“. Podsjećamo DODEST već više od 40 godina prezentuje mnogo više od novih amaterskih i eksperimentalnih pozorišnih trendova, ne dozvoljavajući da podgorička i crnogorska teatarska sredina ostane na margini. 

            Muzički KIC-program u maju otvara Međunarodni festival dječijeg stvaralaštva “Kinotavrik” koji će i ove godine na kreativan način afirmisati dječije stvaralaštvo, ljepotu muzike, plesa i glume (3.maj). Koncert pobjednika tradicionalnog Muzičkog festivala mladih Crne Gore biće u Velikoj sali održan 18. maja, a u okviru projekta Festival savremenog klavira „Fortepiano” Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ 29. maja biće organizovan koncert mlade crnogorske pijanistkinje Marije Skender.

            27.maja je koncert poznate pop interpretatorke Aleksandre Radović koja će podgoričkoj publici predstaviti novi album „Carstvo“.

             Koncerte će sljedećeg mjeseca održati i plesna škola “Dream” (20.maj), zatim Kulturno – umjetničko društvo “Željezničar” (24.maj), a nastupiće i interpretator crnogorskih izvornih pjesama Novak Laketić (30.maj).

Grad Podgorica podržava od 2-4.juna festival CITY GROOVE, a ove godine ugostićemo – DJ Bob Sinklera, Morčibu, Džibonija, Kvin tribjut bend, Psihomodopop, i druge.

            U okviru filmskog programa, od 23. do 26.maja je revija posvećena slavnom holivudskom glumcu Džoniju Depu, a biće prikazani: 23. maja – “Ed Wood” (1994), 24.maja – “Mrtav čovjek” (1995), 25.maja – “Benny & Joon” (1993) i 26.maja – “Donnie Brasco” (1997).

            Crnogorska premijera dokumentarnog filma “Zukva” koji donosi priču o koncertnoj turneji bosansko – hercegovačkog sevdah benda “Divanhana” biće 11.maja. Autori filma su članovi benda Neven Tunjić i Nedžad Mušović.

           Dio dramskog programa biće i premijerna gostovanja predstava iz zemlje i okruženja, pa će pozorišna predstava “Sama je tražila“ rediteljke Ksenije Krnajski biti 8.maja. Monodrama “Pometnje Pitomca Terlesa“ koja je nastala po istoimenom romanu autora Roberta Muzila, a u režiji i izvedbi Zorana Rakočevića biće organizovana 15.maja. Najmlađi će uživati 19.maja u predstavi “Da sam neko ko vlada planetom” (6+) koju izvodi pozorišni glumac Radojica Stanković, poznatiji kao Šanta Panta. 

          Maj u KIC-u biće i u znaku brojnih književnih promocija, a od kojih posebno treba istaći promociju petog broja književnog časopisa “Script” i predstavljanje poezije članova KIC-ovog Foruma mladih pisaca kojoj je posvećen separat Poetae novi (31.maj). Novo izdanje Radojke Mugoša Petrić „Ne dam da ljubav umre“ biće predstavljeno 10.maja, književno veče Brankice Damjanović (19.maj) i predstavljanje knjige “Žene sve mogu – Uspješne žene Crne Gore” Triva Zolaka (24.maja).

          Sa izložbom slika pod nazivom “Utisci” podgoričkoj publici 15.maja predstaviće se Vladimir Fuštić, a 26.maja je izložba fotografija “Podgorica na razglednicama s kraja XIX vijeka” autora Zorana Fatića. 

Od junskih KIC programa najavimo da će tradicionalno sa Francuskim instututom, a ove godine i sa Societe general bankom KIC obilježiti Svjetski dan muzike 21.jun i to – koncertom francuskog džez pijaniste i kompozitora Baptist Trotinjona koji će predstaviti novi album “Chimichurri”, u duetu sa argentinskim perkusionistom Mininom Garajom.

           Dio junskog repertoara činiće i koncert orkestra učenika i nastavnika Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” povodom 70 godina rada škole (5.jun), godišnji koncert baletskog odsjeka Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” (1.jun) i godišnji koncert Muzičke škole “Andre Navara” (16.jun). Muzička škola iz Herceg Novog predstaviće se podgoričkoj publici cjevlovečernjim koncertom 9.juna, a 27.juna premjerno će nastupiti novoformirani KIC pop hor, pod dirigentskom upravom Saše Barjaktarovića.

Koreobajku “Knjiga o džungli” 8.juna premijerno će izvesti Baletska trupa “Allegro”, a svoj prvi solistički koncert 29.juna održaće i mlada violinistkinja Vukica Rašović.

            U okviru filmskog programa u junu će od 12. do 15. biti revija posvećena Al Paćinu, dobitniku prestižnih nagrada i ikoni filma i kinematografske industrije uopšte. Predviđeni filmovi: – 12.jun – “Miris žene” (1992), 13.jun – “Serpico” (1973), 14.jun – “Pasje popodne” (1975) i 15.jun – „Vrelina” (1995).

            Promocija zajedničke knjige “Stihom govorim 5+” grupe autora biće organizovana 19.juna, a 7.juna je podgorička premijera predstave “Primadone” koju izvode Tanja Bošković i Rada Đuričin.

          KIC je tokom aprila organizovao oko 30 raznovrsnih kvalitetnih umjetničkih programa, koje je pratilo šest ipo hiljada posjetilaca. 

Ukoliko se tome dodaju i predstave i publika Gradskog pozorišta, učesnici javnih rasprava, konferencija i drugog kojima je KIC bio domaćin, u aprilu je više od 8 hiljada Podgoričana posjetilo neki od programa realizovanih u KIC-u.

 

KLIKNITE ZA UVEĆANI PRIKAZ

 

            

             Za većinu KIC-ovih programa u maju i junu ulaz je besplatan. Karte za koncert Aleksandre Radović biće u prodaji od 3.maja. Biletarnica radi 9 – 20h, a za rezervaciju možete pozvati broj 020 664 237. Rezervacija karata važi tri dana.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seven − 5 =