Manifestacija „Dani DODEST-a“

 

 

Manifestacija „Dani DODEST-a“

3 – 5.maj

 

Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ organizovaće od 3. do 5. maja manifestaciju „Dani DODEST-a“ (DODEST – Dom omladine dramski eksperimentalni studio Titograd) u okviru koje će podgoričkoj publici biti predstavljeno pet DODEST predstava.

          Podsjećamo DODEST već više od 40 godina prezentuje mnogo više od novih amaterskih i eksperimentalnih pozorišnih trendova, ne dozvoljavajući da podgorička i crnogorska teatarska sredina ostane na margini. Tokom svih ovih godina Pozorište DODEST je steklo veliki međunarodni ugled, a u njemu su ponikli i sazri­jevali značajni glumci, reditelji, i drugi veliki umjetnici, a iznjedrio i mnoge novinare, naučnike i društvene poslenike. 

          Pozorišna predstava “Krug” otvoriće manifestaciju u srijedu, 3. maja, u sali DODEST, sa početkom u 19 sati.

Predstava je rađena po motivima poezije Enesa Kiševića, a u režiji Sejfa Seferovića. Riječ je o komadu u kojem igraju polaznici pozorišne radionice DODEST: Rajko Brajović, Lenka Mirković, Rastko Sekulović, Marija Brnović, Tijana Radulović, Jelena Malović, Maša Kalezić, Marija Boljević, Filip Jokić i Marko Koković.

Predstava govori o sukcesivnom smjenjivanju različitih životnih faza. 

           DODEST-ova monodrama „Pijanista“ u izvođenju Sejfa Seferovića biće organizovana istog dana (srijeda, 3. maj) u sali DODEST, od 20:30.

Monodrama je nastala je po tekstu Alesandra Barika (Alessandro Baricco), a u režiji i izvedbi Sejfa Seferovića.

Ova neobična džez drama, pisana u formi monologa, preseliće vas na brod “Virdžinija” s kraja 19-og vijeka i upoznati sa neobičnom sudbinom genijalnog pijaniste koji se rodio na tom brodu i sa kojeg se nikada nije iskrcao na kopno. Da biste otkrili zašto, odgledajte ovu predstavu i uživajte u melodijama Luj Armstronga, Džoli Rol Mortona, Stiva Hočkinsa i drugih. 

           Predstava “Mir” biće izveden u četvrtak, 4. maja, u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 19 sati.

Predstava je nastala po tekstu Vitomira Nikolića i Iva Andrića, adaptaciju i režiju je uradio Sejfo Seferović, a igraju polaznici pozorišne radionice DODEST: Ksenija Kavarić, Vasilije Batrićević, Lenka Mirković, Marija Brnović, Maša Kalezić, Rajko Brajović, Marija Boljević, Ljubica Smolović i Rastko Sekulović.

Riječ je o predstavi koja govori o miru kao sveopštoj ljudskoj potrebi. 

          Istog dana u izvođenju Ivane Milašević biće organizovana monodrama “Kučkini sinovi” u sali DODEST, od 20:30.

Kučkini sinovi” je predstava nastala na pjesničkom ostvarenju crnogorskog književnika Jevrema Brkovića, čija suptilna ironija i sarkazam, pruža bezbroj mogućnosti scenskog čitanja i izvođenja. Ovo je predstava mentaliteta, koja snagom Brkovićevog pjesničkog izraza, upućuje kritiku savremenom crnogorskom društvu, snažno demistifikujući crnogorski moral i već izanđalu floskulu o “čojstvu i junaštvu”, ukazuje na nedostatak građanske hrabrosti i urođenu sklonost ostvarivanju kroz pripadnost čoporu i psihologiju mase.

Dramatizaciju i režiju potpisuje Džoni Hodžić, a asistent režije je Sejfo Seferović. 

         Premijera predstave “Bez oblika” biće organizovana u petak, 5. maja, u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 20 sati.

Rađena je po tekstovima grupe Van Gogh, a adaptaciju i režiju je uradio Sejfo Seferović. U predstavi igraju polaznici pozorišne radionice DODEST: Ksenija Kavarić, Vasilije Batrićević, Lenka Mirković, Marija Brnović, Maša Kalezić, Rajko Brajović, Marija Boljević, Ljubica Smolović i Rastko Sekulović.

Predstava govori o ljubavi i o vječnoj potrebi čovjeka da objasni svijet i pronađe smisao života.

 

 

          Besplatne ulaznice se mogu preuzeti svakog radnog dana na biletarnici KIC-a (9 – 20h).

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight − seven =