Marko Šelić Marčelo gost književnog programa 32. „Ljetopisa“Bar, 15. jul 2019. godine

„Malterego“, knjiga druga: „Higijiena nesećanja“ naziv je romana regionalno poznatog autora Marka Šelića Marčela, koji će biti promovisan u poneđeljak, 15. jula, na platou ispred Dvorca kralja Nikole. Moderator ove književne večeri, koja je dio Večernje scene 32. „Ljetopisa“ biće Aleksandar Đuričić, novinar i publicista iz Beograda.

Marko Šelić Marčelo pisac je kojem se dogodila muzika, iako redosljed objavljivanja djela sugeriše da se desilo obrnuto. Objavio je studijske albume De facto, Puzzle shock!, Treća strana medalje, i Deca i Sunce, romane Zajedno sami, Malterego, knjiga prva: Rubikova stolicaMalterego, knjiga druga: Higijena nesećanja, zbirku tekstova O ljudima, psima i mišima, stotinak kolumni za razne redakcije i Napet šou, konceptualno djelo koje objedinjuje peti studijski album i zbirku kolumnističko-esejističkih tekstova. Pažnju javnosti najprije je stekao tekstovima svojih pjesama, kojima je zavrijedio priznanja poput nagrade TV Metropolis (najbolja pjesma) i Davorin za 2006. i 2009. godinu (najbolji urbani/rok album), a spot za Pozerište prvi je srpski spot uvršten u World chart express evropskog MTV-a. Prvi album bio je najprodavanije izdanje godine na listi IPS-a, tada najrelevantnijoj. Nekoliko godina objavljivao je kolumne u Politici, ali i u Huperu, gde je vodio i rubriku o stripovima. Ovaj angažman ovjenčan je Nagradom za najboljeg mladog strip esejistu na Desetoj smotri mladih strip autora Balkana (2010), a od 2009. i poslom jednog od urednika u redakciji Veselog četvrtka, najvećeg domaćeg izdavača stripova, gde se stara o svim izdanjima Dilana Doga, italijanskog junaka. Uradio je, takođe, prijevod i adaptaciju svih šest knjiga serijala Lokot i Ključ za kuću Darkwood. Učestvovao je u akcijama REX-a, Centra za nenasilje, Centra za ratnu traumu i organizacije ASTRA; temom tolerancije među narodima ex-Yu bavi se i aktuelna televizijska emisija Perspektiva, u kojoj je jedan od naratora i moderatora. Udruženje izdavača i knjižara Vojvodine dodijelilo mu je titulu ambasadora knjige i čitanja (2007), a prva dva njegova romana dobila su Popboksovu nagradu publike za najbolju knjigu 2008. i 2012. Časopis The Men proglašava autora „čovekom godine“ u kategoriji New Idol (2010), a 2012. Šelić otvara 49. Niški sajam knjiga i grafike.

Poslednjih godina angažovan je i u pozorištu: u DADOV-u se 2010. igrala dramska adaptacija romana Zajedno sami (po tekstu Branislave Ilić), a radio je i na komadima Klasni neprijatelj P. Stojmenovića (tekst završnog songa), Istraživač noćnih mora N. Zavišića (scenario) i Doktor Nušić K. Mladenovića (tekstovi svih songova). Napet šou osvojio je nagradu City magazina za album godine, a cjelokupan Šelićev javni angažman donio mu je i nagradu Pravi muškarac, kojom su, između ostalih, ovjenčani Marko Somborac i Zoran Kesić.

Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, smjer srpski jezik i književnost; Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu dodijelio mu je počasnu diplomu Magister Humanitas za pedagoško djelovanje i poseban doprinos razvoju kulture mladih. Radi u Beogradu. Živi u svom svijetu.

O djelu: 

“Higijena nesećanja” je intrigantna priča o stvarnom, nestvarnom i onome na prevoju. Petoro mladih, ogorčenih ljudi dospijevaju u gravitaciju zagonetnog čovjeka koji nudi izlaz. Cijena je, međutim, previsoka, jer traži teške žrtve, ponajprije poniženje i odustajanje od sebe i svega u šta vjeruješ.

Knjiga “Higijena nesećanja”, kroz vremenske skokove, pripovijeda o očevima, o ličnom i kolektivnom (ne)sjećanju, o pokušaju da se u nasilnim traumama nađe smisao. Iznad svega: o izgubljenom prijateljstvu koje iznova niče iz krhotina.