Maštanije – Izvedena “Medeja”

 

 

Trećeg dana festivala narodnih pozorišta Maštanije, u neđelju 3. juna 2018. godine, Crnogorsko narodno pozorište ugostilo je Slovensko narodno gledališče iz Maribora.

Euripidovu “Medeju” režirao je Oliver Frljić, dramaturg je Goran Injac, scenograf Igor Pauška, kosimografkinja Sandra Dekanić a lektor Janez Bostić.

U predstavi igraju: Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Peter Boštjančič, Davor Herga, Maša Žilavac, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič i Viktor Meglič.

Glumica Nataša Matjašec Rošker je briljirala u ulozi Medeje: “Bilo je divno raditi sa Frljićem. Njegovo čitanje Medeje je radikalno, on je toliko očistio taj tekst da ga je potpuno oglio na sukob polova, što je univerzalna, uvijek aktuelna tema, posebno sada kad se žene širom svijeta više nego ikada bore za ravnopravnost.” Istakla je da joj je veoma drago što je SNG Maribor dio festivala Maštanije: “Međuteatarska saradnja je nešto najbolje što se može dogoditi glumcu. Mi svi živimo u relativno malim sredinama, radimo manje-više iste tekstove u istim ili sličnim okolnostima ali su ipak senzibiliteti drugačiji i zato je važno da vidimo jedni druge.”

 “Uvijek kada igramo van Slovenije, pitamo se da li nas publika prati, da li razumije, da li titl kasni.. U pozorištu je najvažniji osjećaj zajedništva sa publikom i mi smo to večeras osjetili.” – kazao je glumac Branko Jordan nakon predstave.

Direktor SNG Maribor Danilo Rošker izrazio je zadovoljstvo povodom saradnje sa CNP-om: “Veoma mi je drago što smo ovdje, mislim da je festival nacionalnih pozorišta jako dobra ideja. Ova saradnja je odlična prilika da pokažemo jedni drugima šta radimo, kako radimo i kako napredujemo. To je veoma važno za razvoj glumaca i naravno za razvoj kulture uopšte.”

Sjutra veče će na Velikoj sceni CNP-a biti izvedena predstava “Otpor” Li Mek Dugal u režiji Sonje Petrović, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.