Maštanije – Izvedena predstava “Nosorog”

 

 

Pete večeri Festivala narodnih pozorišta  Maštanije, u četvrtak 7. juna 2018. godine, na Velikoj sceni u 20 sati izvedena je predstava “Nosorog” Ežena Joneska u režiji Gorana Golovka, u produkciji Narodnog kazališta Split.

Dramaturg je Jasen Boko, lektor Anita Runjić Stoilova, scenski pokret radila je Karolina Šuša, scenski govor Bruna Bebić, kostimograf je Mladen Radovniković a muziku je birao Mirko Krstičević.

U predstavi igraju: Mijo Jurišić, Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Nives Ivanković, Tajana Jovanović, Zorana Kačić Čatipović, Marjan Nejašmić Banić, Josip Zovko, Nikša Arčanion, Petra Kovačić Pavlina, Pere Eranović, Monika Vuco, Sara Ivelić, Franjo Đaković.

 “Svi mi u pojedinim trenucima, kada se priklonimo mišljenju većine a bez kritičkog propitivanja koje vrijednosti ta većina zastupa, možemo vrlo lako biti nosorozi. Ja bih rekao da oni koji imaju tu moć da nam nešto prikažu kao mišljenje većine imaju i moć da stvore mišljenje većine. Mislim da je pozorište jedno od posljednjih bastiona koje se može buniti u korist zdravog razuma, u smislu da hrabro i bez ustezanja postavlja i neugodna pitanja. Ako prestanemo to raditi postaćemo samo puka zabava, a nažalost u našim kulturno političkim sistemima, teatri su više-manje postali tehnokratske institucije koje broje gledaoce  i samo gledaju prihod u odnosu na rashod. Ja sam na čelu HNK Split već četiri godine i znam iz prve ruke da je teško napraviti balans između umjetničkog propitivanja i onog što je očekivano onog ko vam odobrava sredstva i publike.” kazao je nakon predstave reditelj i intendant HNK Split Goran Golovko.

Glumac Mijo Jurišić nije krio oduševljenje: “Toliko smo lijepo dočekani u CNP-u da smo prije samog igranja rekli jedni drugima da se ne smijemo obrukati. Gledano kroz fudbalski žargon, osjećam se kao da smo mi neki mini klub koji je otišao na gostovanje protiv Reala i pobijedio, kao da smo u nekom umjetičkom smislu pobijedili sebe. Mi glumci smo lijeni, s vremenom uključimo autopilote i tako igramo ali večeras smo osjećali zaista veliku odgovornost – što zbog zaista nevjerovatnog gostoprimstva s kojim smo dočekani, što zbog činjenice da imamo tu čast da igramo na prvom Festivalu nacionalnih teatara.”

Glumica Arijana Čulina, koju crnogorska publika najviše pamti po ulozi Mišura u seriji “Đekna još nije umrla a kad će ne znamo” u “Nosorogu”  igra ulogu Stare. “Iako je ovaj komad pisan prije 50 godina, ova predstava je aktuelna tek danas, u ovom haotičnom svijetu u kojem mi živimo, izgubljeni u nedostatku ljubavi, prijateljstva i povezanosti. Nekako smo više izolovani i manje srećni, a taj nosorog je poslednji čovjek koji je živio po pravilima drugačijim od onih koja vladaju u današnjici.”- rekla je ona.

Festival narodnih pozorišta Maštanije će u petak 8. juna zatvoriti Crnogorsko narodno pozorište sa predstavom “Zimska bajka” Vilijama Šekspira u režiji Dina Mustafića.