Milorad Popović na književnom festivalu u Rijeci

 

Vrisak

 
 

Crnogorski književnik Milorad Popović biće učesnik jednog od najzapaženijih književnih festivala u regiji “Vrisak” koji se održava u Rijeci, Hrvatska od 14. do 25. maja, 2014.

Milorad PopovicMilorad Popović je jedini predstavnik Crne Gore na prestižnom hrvatskom knjiženom festivalu, a učestvovaće u okviru dva programa 22. maja – Tribina: Regionalni program, “Književnost mediji i politika, poslije svega”, gdje će pored Popovića govoriti renomirani regionalni književnici Ahmed Burić (Bosna i Hercegovina), Drago Hedl, Aleksandar Stanković, Branko Mijić (Hrvatska), Maja Vukadinović (Srbija), uz moderator Borisa Pavelića; i u programu “Gosti iz regije”, Milorad Popović će govoriti o svom novom romanu “Karnera” koji u region izaziva ogromnu pažnju.

KarneraRiječki sajam knjiga i festival autora “Vrisak”, sedmi po redu, dešava se u Rijeci i u deset dana tamo će se predstaviti polugodišnje hrvatsko izdavaštvo, autori riječke scene te književnici iz regije. ‘Vrisak’ će kroz pedesetak programa predstaviti stotinjak autora i gostiju iz regije.

U programu ‘Rijeka čita’ bit će predstavljeni pjesnikinje i pjesnici riječke scene Petra Čargonja, Ivana Pocrnić, Zoran Žmirić, Marin Kolić i Moris Mateljan. U programu ‘Književnost u regiji – Koliko se znamo, i koliko smo se zaboravili?’ u Rijeci će se okupiti istaknuti književnici s istočne strane Jadrana, od Slovenije, preko Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije. Svečano otvorenje Sajma bit će u knjižari Filodrammatica na Korzu, slijedi predstavljanje knjige ‘Oklop od papira’ Igora Mandića u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, te ‘Šale su ostale kod kuće’ Gordana Nuhanovića u Book caffeu Dnevni boravak. Od hrvatskih autora predviđeno je i predstavljanje Milka Valenta, Nikole Petkovića, Ivane Simić Bodrožić, Drage Hedla, Suzane Matić, Stipe Božića, Aleksandra Stanovića i drugih. U programu književnosti u regiji gostuju Goran Vojnović iz Slovenije, Ahmed Burić iz Bosne i Hercegovine, Milorad Popović iz Crne Gore, Ermis Lafazanovski iz Makedonije i Beqë Cufaj s Kosova. Iz Albanije, koja je partner festivala, a čija je književnost u Hrvatskoj gotovo potpuno nepoznata, predstavit će se pet autora: Lindita Komani, Gazmend Krasniqi, Ardian-Christian Kyçyku, Arian Leka i Luljeta Lleshanaku.