MILOVIĆ PREVEDEN NA MAKEDONSKI

 

 

 

Zeljko Milovic 220U izdanju skopske izdavačke kuće „PNV Publikacii“ publikovana je knjiga “Мртво море меѓу нас” (“Mrtvo more između nas“), zbirka izabranih pjesama pisca iz Bara Željka Milovića. Pjesme su na makedonski jezik preveli pjesnici Slave Đorđo Dimoski, dugogodišnji direktor „Struških večeri poezije“, utemeljivač međunarodnog poetskog festivala „Poetska noć u Velestovu“ i Julijana Veličkovska, član Organizacionog odbora ove prestižne pjesničke smotre koja se održava u poetskoj komuni – selo Velestovo blizu Ohrida, i u samom gradu na obali jezera. Djelo je štampano u okviru edicije koja obuhvata izdanja inostranih autora.

Milovićeva nova zbirka prva je prevedena knjiga poezije crnogorskih pisaca nakon skoro deset godina, i predstavlja izbor iz njegovih dosadašnjih šest poetskih djela, uz set neobjavljenih pjesama.

zeljko_korica_colorDo saradnje između ’PNV Publikacii’ i Sekretarijata za društvenu djelatnost Opštine Bar, koji su sufinansijeri projekta, došlo je nakon što je Milović, kao prvi pjesnik iz Crne Gore, učestvovao na „Poetskoj noći u Velestovu“ 2011. godine.

„Milovićev nastup u Velestovu, i dvije godine zaredom u Strugi, bio je izvanredno primljen među kolegama – piscima, ali i kod medija koji su donosili izvještaje sa ovih smotri. Željeli smo da književnoj saradnji dva zaista bliska naroda, makedonskog i crnogorskog, damo novu dimenziju, i publikujemo knjigu modernog senzibiliteta, jer su dosadašnji prevodi bili uglavnom rezervisani za ’staru gardu’ crnogorskih pisaca. Uspostavili smo kontakt sa institucijama u Crnoj Gori, na obostrano zadovoljstvo“, istakla je Julijana Veličkovska, koja je, osim što je prevodilac i publicista, i direktor izdavačke kuće „PNV Publikacii“.

Promocija knjige “Мртво море меѓу нас” biće na skopskom sajmu knjiga, sredinom aprila, a Milovićevo djelo će, osim prevodioca, predstaviti i jedan od najpoznatijih makedonskih pisaca i teoretičara književnosti prof. Venko Andonovski.

Milović je po profesiji novinar i publicista, ali se prozom i poezijom bavi već skoro tri decenije. Publikovao je šest knjiga poezije, tri prozna djela i tri monografije.