MIT festival 2019. – Predstava “Krvave svadbe”U Kraljevskom pozorištu Zetski dom u četvrtak, 16. maja sa početkom u 19:30h u okviru MIT festival 2019.  biće izvedena predstava rađena u koprodukciji  Grad teatra iz Budve i Srpskog narodnog  pozorišta iz Novog Sada

KRVAVE SVADBE

Trajanje: 90 min

Tekst: Federiko Garsija Lorka

Režija: Igor Vuk Torbica;

Scenski govor: dr Dejan Sredojević;

Scenograf: Branko Hojnik;

Kostimograf: Jelisaveta Tatić Čuturilo

Kompozitor: Vladimir Pejković;

Dizajn svjetla: Milica Stojšić

Asistent režije: Stefan Čamdžić; Asistent scenografa/Assistant Set Designer: Andreja Rondović; Asistent kostimografa/Assistant Costume Designer: Snežana Horvat; Uloge/Cast: Varja Đukić, Milica Grujičić, Ivana Mrvaljević, Pavle Popović, Branka Stanić, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić, Nenad Pećinar

„Lorka je bio moj prvi izbor, ne samo zbog neospornog mjesta u cjelokupnoj evropskoj i svjetskoj pjesničkoj tradiciji, nego i stoga što je jedan od rijetkih autora koji je uspio prenijeti svoj pjesnički jezik u teatarske okvire, istovremeno se opirući tome da se povinuje zakonima tradicionalnog dramskog sklopa, sukoba, fabularnog razvoja i značenja. Sem toga, na prostorima naše nekadašnje zajedničke zemlje, Lorka je dugo zapostavljan na pozorišnim scenama. Na tim našim geografskim prostorima zapravo je zauvijek ostalo neotkriveno, ili bar ne u potpunosti otkriveno, ono što se naziva “novom španskom poezijom”…Mnogo puta do sada u svojim sam javnim istupima upoređivao našu tekuću stvarnost sa ratnim stanjem. Uzimao sam sebi to za pravo, iako me je bilo lako osporiti. Sada, ovdje, to činim krajnje uslovno i posredno. Zaboravio sam gdje sam čuo tu priču, da li mi je neko pričao ili sam je pak negdje pročitao. No, kao i mnoge druge priče, i ova je naprosto vremenom postala moja. Priča govori o sledećem. U sred naših poslednjih ratova, u gradu koji je bio pod rafalnim paljbama i sukobima, znalo se noću čuti kako negdje iz nekog stana, neko, bez izričite ambicije, svira violinu, sasvim tiho i za sebe. Oni koji su mogli čuti instrument i koncentrisati se na zvuk melodije, bar nakratko bi osjetili odsustvo straha.Kad o tome razmišljam, volio bih da ova predstava izazove sličan osjećaj”.- Igor Vuk Torbica, reditelj predstave “Krvave svadbe”.

Poslije predstave biće okrugli stolovi MIT razgovori na kojima razgovaraju umjetnici, publika i studenti, moderator je Janko Ljumović.

U bifeu Zetskog doma poslije razgovora biće MIT žurke nastupaju: Sanja i Šule, Duo jovana Ćupić i Luka Vojvodić i DJ Fikun.

Sponzori MIT-a 2019  su : Prijestonica Cetinje, Societe Generale Montenegro banka, Suza izvorska voda i RTV Cetinje.