Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2018

 

 

 

Ovogodišnja manifestacija Mjesec poštovanja džeza – JAM 2018, stavlja u fokus stvaralaštvo žena u džezu. Takvom programskom orijentacijom osvjetljava se ženska uloga u džezu, kao kompozitorke, vođe ansambala, pjevčice ili instrumentalistkinje. Temom – “Žene u džezu”, kao i izborom programa, nudi se publici susret s umjetnicama koje se izdavajaju svojom posebnošću, specifičnim projektima, neobičnim muzičkim stvaralaštvom i izvođačkom harizmom. Svi segmenti programa manifestacije – koncertni, filmski, predavanja i radionice, su u znaku džez muzičarki. U okviru koncertnog programa izabrane umjetnice nastupaju prvi put u Crnoj Gori!

Na početku, svestrana bosanko-hercegovačka pjevačica Nataša Mirković izvešće nesvakidašnji projekat En El Amor: Sefardske pjesme jugoistočne Evrope u pratnji Michel Godard, francuskog džez muzičara koji svira na serpentu (preteča tube) i američkog bubnjara Jarrod Cagwin. Ovaj projekat je dobio nagradu “Preis der deutschen Schallplattenkritik” koju dodjeljuju njemački kritičari u saradnji sa evropskim muzičkim novinarima i kritičarima. Raskošni talenat Nataše Mirković, podržan umijećem njenih uglednih kolega, biće predstavljen publici u Podgorici 3. aprila (KIC “Budo Tomović”) i u Tivtu, 4. aprila (Zbirka pomorskog nasljeđa Porto Montenegro).

Iz Njemačke dolazi Julia Hülsmann, ugledna pijanistkinja i kompozitorka, koja već petnaest godina mijenja izgled savremene njemačke džez scene i kreira svoj specifični zvuk sa kolegama Marc Muellbauer, kontrabasistom i bubnjarem Heinrich Köbberling. Njen trio njeguje široki opseg muzičke ekspresije. Njen prefinjeni stil je prepoznao ugledni izdavač ECM Records za koji je Hülsmann snimila šest albuma. Muziku sa njenog novog albuma “Sooner And Later” podgorička publika imaće priliku da čuje 11. aprila (KIC-a “Budo Tomović”).

Multidisciplinarna umjetnica Jasna Jovićević, dolazi iz Srbije. Ona je izvrsna saksofonistkinja,  kompozitorka,  muzička animatorka i pedagoškinja, poznata muzičkim znalcima kao posebna i svestrana muzička ličnost koja je uvijek u potrazi za novim izrazima. Na crnogorskoj mini turneji  (Tivat, Bar i Podgorica, 18-20. aprila)  predstaviće svoju novu muziku « Flow Vertical ». Muziku je napisala za sekstet u kojem je koristila gudačke i duvačke instrumenate sa perkusijama i sjedinila ih u ambijentalni zvuk. U ansamblu sviraju: Jasna Jovićević (saksofon, bas klarinet i udaraljke) Filip Krumes (violina), Rastko Popović (viola), Dejan Božić (violončelo), Nemanja Mihailović (fagot) i Uroš Šećerov (udaraljke). Jasna Jovićević neprekidno stvara nove kreativne projekte, koji su često vezani za prirodu, jogu, improvizaciju, žene u muzici, kao i djecu. Tako će pored koncerata, održati i matine radionice za djecu pod nazivom “Mjuziklaža”, 20.aprila u Američkom uglu u Podgorici, a na temu kreativne reciklaže i korišćenja otpada za izradu muzičkih instrumenata i njihove upotrebe u muzičkom izražavanju.

U završnom dijelu manifestacije predstavće se izraelska flautistkinja i kompozitorka Hadar Noiberg, “zvijezda u usponu” koja živi u Njujorku. Vibriraći i topli zvuci njenog njujorškog trija (kontrabasista Eduardo Belo i bubnjar Amir Bar-Akiva) donosi slušaocima brojne melodične teme vodećeg instrumenta – flaute, uobličene u mješavini džez improvizacija, zapadnih harmonija, bliskoistočnih i sjevernoafričkih ritmova. Njen treći album “Open Fields” izlazi krajem aprila, pa će koncert u Crnogorskom narodnom pozorištu 26. aprila, biti svojevrsna pred-premijera  evropske promocije ovog albuma.

Za ovogodišnji filmski ciklus “Džez na filmu” izbor filmova je napravio reditelj Nemanja Bečanović. Publika će imati priliku da vidi dva igrana filma: “Nina” i “Lady Sings the Blues” i dva dokumentarca: “The Girls in the Band” i “Mary Lou Williams: The Lady Who Swings the Band”. Svaki na svoj način govori o položaju žena-muzičarki kroz vijek džeza, kome su, uprkos diskriminaciji po više osnova, mnogo doprinijele. Filmovi dotiču i teme kao što su: rasizam, rodna i ljudska prava. Publika će moći pogledati filmove u Podgorici 12. i 13. aprila, (sala DODEST) i u Tivtu (svakog utorka u Sailing Squardron Porto Montenegro). Ova vrijedna filmska ostvarenja JAM 2018 je dobio zahvaljujući Amerčkom uglu u Podgorici, stalnom partneru u afirmaciji i promociji džeza.

Svi ljubitelji džez stvaralaštva, moći će da prisustvuju i predavanjima gostujućih profesora i muzičkih pisaca na zanimljive teme: Virgil Mihaiu je ruminski džez kritičari i pisac, profesor Džez estetike na Univerzitetu u Klužu (Cluj), znalac koji je više puta pratio festival, pisao za godišnji časopis i učestvovao u programskim sadržajima. Predavanje o današnjoj ulozi žena u džezu (Today’s Role of Woman in Jazz) održaće u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić” 5. aprila, dok će temu “Džez kao izraz identiteta” (Jazz as Expression of Identity), izlagati pred studentima i profesorima na Muzičkoj akademiji na Cetinju 10. aprila.

Organizatori JAM 2018 s ponosom ističu i prvo gostovanje legendarnog John Edward Hasse, eksperta za američku muziku i kustosa emeritusa muzeja Smitson u Vašingtonu, koji je idejni tvorac manifestacije Mjesec poštovanja džeza, osnivač « Smithsonian Masterwork Orchestra » i više puta nagrađivani pisac i predavač, među kojima su nagrada « Legend of Jazz Education «  i nominacija za nagradu Grammy. On će, između ostalog, održati predavanje na temu « Zašto nam je umjetnost potrebna više nego ikada » (Why We Need the Arts More Than Ever) u Ministarstvu kulture, 20. aprila.

Za kraj manifestacije, pripremljen je program obilježavanja Međunarodnog dana džeza -30. april, pod pokroviteljstvom Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO.

Ovogodišnji JAM podržali su brojni partneri: KIC “Budo Tomović”, Porto Montenegro, Crnogorska komercijalna banka-CKB, Barski ljetopis, Nacionalna komisija za UNESCO, Američki ugao Podgorica, Muzička akademija-Cetinje, Umjetnička škola za muziku i balet “Vasa Pavić”, Hard Rock Café Podgorica, Ambasada Izraela, Ambasada SAD, i Ambasador Njemačke.

 

JAM 2018, Program po gradovima

PODGORICA

03.04.  KIC „Budo Tomović“  velika sala / 20:00

Koncert:  En El Amor: Sefardske pjesme jugoistočne Evrope

Nataša Mirković (vokal), Michel Godard (serpent), Jarrod Cagwin (bubnjevi)

 

05.04.  Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ / 13:00

Predavanje: Današnja uloga žena u džezu

Predavač: prof. Virgil Mihaiu, Univerzitet Kluž, Rumunija

 

11.04.  KIC „Budo Tomović“ velika sala / 20:00

Koncert: Julia Hülsmann  Trio

Julia Hülsmann (klavir), Marc Muellbauer (kontrabas), Heinrich Köbberling (bubnjevi)

 

12.04.   KIC „Budo Tomović“  sala DODEST / 20:00

Jazz n filmu: Nina (2016)

 

13.04.   KIC „Budo Tomović“ sala DODEST / 19:00

Jazz na filmu: Mary Lou Williams: The Lady Who Swings the Band (2015)

 

13.04.   KIC „Budo Tomović“ sala DODEST / 20:00

Jazz na filmu: The Girls in the Band (2013)

 

20.04.   KIC „Budo Tomović“  American Corner / 13:00

Radionica za djecu: Kreativna reciklaža – Mjuziklaža

 Vođa radionice: Jasna Jovićević

 

20.04.   KIC „Budo Tomović  / 21:00

Koncert: Jasna Jovićević Sextet

Jasna Jovićević (saksofon, bas klarinet, spacedrum), Filip Krumes (violina), Rastko Popović (viola), Dejan Božić (violončelo), Nemanja Mihailović (fagot) i Uroš Šećerov (udaraljke).

 

21.04. Hard Rock Cafe Podgorica / 21:00

Koncert: Gudački kvartet „The Gents“

Milan Jović, Nenad Jovanović (violine), Đorđe Panijan (viola), Milan Ninković (violončelo); gost – Antionio Nasevski (kahon)

 

26.04.   Crnogorsko narodno pozorište / 20:00

Hadar Noiberg Trio

Hadar Noiberg (flauta), Eduardo Belo (kontrabas, gitara), Amir Bar-Akiva (bubnjevi).

 

30.04.   KIC „Budo Tomović“ / 20:00

UNESCO Međunarodni dan džeza

Program iznenađenja

 

TIVAT

03.04.  Sailing Squadron Porto Montenegro / 20:00

Jazz na filmu: Nina (2016)

 

04.04.  Zbirka pomorskog nasljeđa Porto Montenegro / 20:00

Koncert: En El Amor, sefardske pjesme jugoistočne Evrope

Nataša Mirković (vokal), Mišel Godard (serpent), Jarrod Cagwin (bubnjevi)

 

10.04.  Sailing Squadron Porto Montenegro / 20:00

Jazz na filmu: Lady Sings the Blues (1972)

 

17.04.   Sailing Squadron Porto Montenegro / 20:00

Jazz na filmu: The Girls in the Band (2013)

 

18.04.   Marina Park Porto Montenegro / 20:00

Koncert: Jasna Jovićević Sextet

Jasna Jovićević (saksofon, bas klarinet, spacedrum), Filip Krumes (violina), Rastko Popović (viola), Dejan Božić (violončelo) , Nemanja Mihailović (fagot) i Uroš Šećerov (udaraljke).

 

24.04.   PMYC Beach / 20:00

Jazz na filmu: Mary Lou Williams: The Lady Who Swings the Band (2015)

 

 

CETINJE 

10.04  Muzička akademija / 12:00

Predavanje: Džez kao izraz identiteta 

Predavač: prof. Virgil Mihaiu, Univerzitet Kluž, Rumunija

                                                                                                                      

20.04.  Ministarstvo kulture / 11:00

Predavanje: Zašto nam je umjetnost potrebna više nego ikada

Predavač: John Edvard Hasse, ekspert za američku muziku, muzikolog, pisac, urednik, osnivač međunarodnog Mjeseca poštovanja džeza, kustos emeritus u muzeju Smitson u Vašingtonu

 

BAR

19.04.  Dvorac kralja Nikole / 19:00

Jasna Jovićević Sextet

Izvode: Jasna Jovićević (saksofon, bas klarinet, spacedrum), Filip Krumes (violina), Rastko Popović (viola), Dejan Božić (violončelo) , Nemanja Mihailović (fagot) i Uroš Šećerov (udaraljke).

 

Ulaz za sve događaje u okviru manfestacije “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori” je slobodan.