Moderna galerija „Jovo Ivanović” – Otvaranje izložbe Mirka Mitka Bulajića

U utorak, 2. aprila, 2019. godine, u 20 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” biće upriličeno otvaranje izložbe Mirka Mitka Bulajića. Izložbu će otvoriti Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti, a kustoskinja izložbe je istoričarka umjetnosti Jelena Đakonović.

U nastavku prenosimo tekst iz kataloga izložbe koji potpisuje Ljiljana Zeković: „Bulajić je stvorio vlastiti mitski svijet. Njegovo djelo suštinski se bavi problematikom koja je, na neki način, odraz egzistencijalističke filozofije XX vijeka u domenu pitanja otuđenosti čovjeka i gubljenja njegovih osnovnih ljudskih vrijednosti u bezličnom i duhovno osiromašenom društvu sadašnjice. Bulajićevo slikarstvo nosi poruku upozorenja i opomene, ali i humanističke pouke. Umjetnik luta, traži, naslućuje, predviđa… krećući se na krilima svoje oslobođene imaginacije. On evidentira probleme tražeći vlastiti izlaz iz gotovo opipljivih psiholoških stanja: strahova, nesigurnosti, izgubljenosti i prolaznosti savremenih civilizacijskih tokova. Nadrealizam i fantastično slikarstvo u Crnoj Gori bilo bi uskraćeno za svoje dubinske filozofske i psihološke implikacije i estetsko-likovne vrijednosti bez djela Mitka Bulajića čije stvaralaštvo predstavlja autentični primjer navedenih likovnih pravaca koji međusobno korespondiraju kroz tehnički besprekornu interpretaciju i vitalističku izvornost umjetnikovih imaginativnih fikcija i metaforičkih projekcija.“

Mirko Mitko Bulajić je rođen 26. juna 1926. godine. Mitko je 1947/48 godine upisao Školu likovnih umjetnosti na Cetinju. Škola je 1948. godine izmještena u Herceg Novi kada je i preimenovana u Školu za primijenjenu umjetnost. Profesori su mu bili Petar Lubarda, Milo Milunović, Đorđe Oraovac, Svetomir Poček, Milan Božović, Miloš Vušković, Vojo Stanić… Završio je Umjetničku školu 1951. godine, a krajem šezdesetih završio je Višu pedagošku školu u Nikšiću. Mitko je svoj stvaralački i životni put vezao za Herceg Novi. Pedesetih godina radio je kao scenograf u Hercegnovskom amaterskom pozorištu. Bavio se pedagoškim radom u hercegnovskoj Gimnaziji, Osnovnoj školi Milan Vuković i Srednjoj umjetničkoj školi.