„Modro blago“ pred tivatskim mališanima

 

 

Predstava „Modro blago“, u produkciji Dramske scene za djecu Gradskog pozorišta, biće izvedena u utorak 31. jula, u 21 sat, na Ljetnjoj pozornici u Tivtu, u okviru 13. izdanja festivala mediteranskog teatra – Purgatorije 2018. Po motivima istoimenog romana Dušana Kostića, tekst je napisao i dramatizovao Stevan Koprivica, a režiju potpisuje Staša Koprivica.  

„Modro blago“ uzbudljiva je priča o potrazi za blagom grupe tinejdžera smještena u šezdesete godine prošlog vijeka, a radnja se dešava u Herceg Novom. Družina biva ponesena legendom o sakrivenom blagu, negdje na skrovitom mjestu u tom gradu. U isto vrijeme, za vrlo konkretnim blagom, traga i nacistička ekspedicija. Njihove potrage se ukrštaju i djeca dolaze u egzistencijalnu opasnost, jer postaju svjedoci nečeg opasnog. Kroz ovaj avanturistički komad akcentovan je niz značenja koja se tiču današnjeg mladog gledaoca: relativizacija bogatstva, konstanta zla oličenog u neonacizmu… Predstava je i svojevrstan poziv mladima da u sopstvenom istorijskom nasljeđu i predanju otkriju uzbudljivi svijet etičkih vrijednosti.   

Igraju: Vule Marković, Jelena Simić, Vukan Pejović/Omar Bajramspahić, Pavle Popović, Branka Femić, Dejan Đonović, Jelica Vukčević/Marija Đurić, Maja Šarenac, Goran Slavić i Emir Ćatović. 

U autorskom timu su i scenografkinja Vladislava Munić-Cunnington, kostimografkinja Magdalena Klašnja i kompozotor Srđan Marković.