„Modrom blagu“ nagrada Dječjeg žirija Kotorskog festivala

 

 

Predstava „Modro blago“, u produkciji Dramske scene za đecu Gradskog pozorišta, osvojila je nagradu „Dragan Radulović“ koju dodjeljuje Đečji žiri 26. Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Po motivima istoimenog romana Dušana Kostića, tekst je napisao i dramatizovao Stevan Koprivica, a režiju potpisuje Staša Koprivica. 

-Naša družina od 25 članova saglasila se da nagrada Dječjeg žirija, koja nosi ime Dragana Radulovića, pripadne predstavi „Modro blago“ u režiji Staše Koprivice.

Na sva naša pitanja, a bilo ih je mnogo, glumci su pronalazili idealne odgovore. Ali nije samo sjajna gluma uticala na ovakvu odluku, već i mnoge druge karike. Veliku pažnju u odabiru posvetili smo i scenografiji i kostimografiji. O svemu ovome vodili smo računa, ali odlična predstava mora imati jasnu priču i dobru poruku. Predstava „Modro blago“ podsjeća nas da bajke ne služe samo za puku zabavu djece, već nam pomažu da shvatimo da u životu postoje i ružne i tužne stvari s kojima ćemo se svakodnevno susrijetati. Ona nam na lijep način, kroz dječju pustolovinu, objašnjava razliku između dobra i zla, odgovara na pitanje da li je pravo blago materijalno ili duhovno, a istovremeno nam govori o školskom životu, porodičnim odnosima, zaljubljivanju, životu bez oca – otkrivajući nam da su dobrota, prijateljstvo i ljubav vrijednosti „modrog blaga“. Zato je „Modro blago“ predstava koja će jednako dirnuti djecu i one koje ih dovedu u pozorište, a to je suština svake dobre predstave – navodi se u obrazloženju za nagradu Dječjeg žirija.

Pored projekta Gradskog pozorišta, u takmičarskoj selekciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu ove godine bile su i predstave: „Džumbus“ u produkciji Zavoda Federacije Ljubljana, Werk89 iz Beča i Cankarjevog doma (Slovenija), „Moja sjenka“ Trupe O Quel Dommage iz Brisela (Belgija), „Let i pad“ Teatra o.N iz Berlina (Njemačka), „Na ruku“ Teatra El Patio iz Bilbaoa (Španija), „Ukus soli-Odiseja jedne sardine“ Pozorišta za djecu i mlade La Barraca-Tesstoni Ragazzi iz Bolonje (Italija), „Knjiga o džungli“ Malog pozorišta Duško Radović iz Beograda (Srbija), „Snježna kraljica“ Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba (Hrvatska), „Kaštanka“ Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar (Hrvatska), „Igra vremena“ Davida Zuazole – Santiago de Čile (Španija), „Pepeljuga“ pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda (Srbija) i „1+1“ u produkciji La Società della Civetta (Italija) i Nano & Aroosak (Iran).

„Modro blago“ uzbudljiva je priča o potrazi za blagom grupe tinejdžera smještena je u šezdesete godine prošlog vijeka, a radnja se dešava u Herceg Novom. Družina biva ponesena legendom o sakrivenom blagu, negdje na skrovitom mjestu u tom gradu. U isto vrijeme, za vrlo konkretnim blagom, traga i nacistička ekspedicija. Njihove potrage se ukrštaju i đeca dolaze u egzistencijalnu opasnost, jer postaju svjedoci nečeg opasnog. Kroz ovaj avanturistički komad akcentovan je niz značenja koja se tiču današnjeg mladog gledaoca: relativizacija bogatstva, konstanta zla oličenog u neonacizmu… Predstava je i svojevrstan poziv mladima da u sopstvenom istorijskom nasljeđu i predanju otkriju uzbudljivi svijet etičkih vrijednosti.  

Igraju: Vule Marković, Jelena Simić, Vukan Pejović/Omar Bajramspahić, Pavle Popović, Branka Femić, Dejan Đonović, Jelica Vukčević/Marija Đurić, Maja Šarenac, Goran Slavić i Emir Ćatović.

U autorskom timu su i scenografkinja Vladislava Munić-Cunnington, kostimografkinja Magdalena Klašnja i kompozotor Srđan Marković.