Monodrami “Potonja ura Njegoševa” Gran pri festivala monodrame Monoakt


Monodrami “Potonja ura Njegoševa” u izvođenju Slobodana Marunovića, glumca Crnogorskog narodnog pozorišta, pripao je Gran pri festivala monodrame Monoakt, koji je sinoć završen u Peći.

Iako je predstava od premijere 1988. godine izvedena više od 1500 puta širom svijeta i dobila brojne nagrade, za Marunovića je važno, kaže, i ovo priznanje, kao i samo učešće na ovom festivalu u okolnostima koje diktira pandemija korona virusa.

“Ova nagrada  je još jedna satisfakcija i potvrda da je Njegoševa misao velika, neprevaziđena, da ne priznaje ni granice ni prostore ni vrijeme”, kaže Marunović.

Podsjećajući da je u svojoj dugogodišnjoj karijeri sa Crnogorskim narodnim pozorištem iz Podgorice često igrao na sceni pećkog pozorišta, zadovoljan je što su ljudi u publici sinoć, većinom mladi, razumjeli predstavu.

“Veliko mi je zadovoljstvo što su mnogi razumjeli naš jezik, a drugi su mi rekli da su razumjeli predstavu na osnovu emocija koje su dolazile sa scene preko riječi velikog vladike Petra Drugog Petrovića Njegoša, koje je Slobodan Tomović, kao vrsni poznavalac Njegoševog djela utkao u ovo dramsko djelo, a koje je režirao Blagota Eraković. Predstavu sam igrao širom svijeta, jednako je razumiju u Australiji, Americi, Švedskoj, Francuskoj, u nekom selu, bilo kojem prostoru gdje ta riječ odzvanja suštinski, esencijalno i tiče se svakog čovjeka na ovoj planeti. Njegoš je svjetski, univerzalan pisac. Ono o čemu on govori i pjeva u svojim djelima je vaseljenska priča o životu, smrti, sudbini, Bogu, ljubavi, svemu onome što svakog čovjeka u životu opterećuje”, rekao je Marunović za RTK2.      

Na programu 12. Internacionalnog festivala  Monoakt bilo je  pet predstava pozorišta iz Bugarske, Kosova, Hrvatske i Crne Gore.

I pored svih teškoća u organizaciji Festivala i odgađanja od juna do danas, organizatori Festivala su zadovoljni realizovanim.

“Imali smo dobar program, dobro smo svi sarađivali. Ovim festivalom otvorili smo vrata pozorišta nakon pause od nekoliko mjeseci i već sad počinjemo da pripremamo festival za narednu godinu, nadamo se u boljim okolnostima”, kazao je direktor Festivala Monoakt Mentor Zumberaj.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × three =