Monografija „Semper iuvenis 2” u čast 55 godina KIC-a


Povodom obilježavanja 55 godina postojanja i uspješnog rada (1965-2020)  Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ priredio je monografiju institucije „Semper iuvenis 2″ koja će biti predstavljena u srijedu, 21. aprila u Velikoj sali KIC-a, sa početkom u 12 sati.

O KIC-u nekad i sad govoriće: sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović, direktorica KIC-a mr Snežana Burzan Vuksanović,  urednica monografije Nada Bukilić, grafički urednik monografije doc. mr Nikola Latković, novinar  Vanja Kovačević i doc. dr Edin Jašarović. Moderatorkinja programa biće Elida Korać.

Monografija „Semper iuvenis 2″  ima 448 strana,  sa više od 300  fotografija, koja je u odnosu na prošlu iz 2015, sveobuhvatnija i sadržajno bogatija, a predstavlja svojevrsnu šetnju kroz vrijeme, od 1965. godine prošlog vijeka do danas.  Ovo, slobodno možemo reći kapitalno izdanje, ima 37 poglavlja, a uz ostalo donosi: detalje iz poratne Podgorice i śećanja savremenika toga doba, dio posvećen narodnom heroju Budu Tomoviću, brojne novinske članke, obilje promotivnog materijala ustanove tokom trajanja. Zastupljene su nove ilustracije Buda Tomovića kroz dekade rada ustanove, što ovoj knjizi daje kvalitet više. U monografiji čitajte o 60-tim, godinama nade i poleta, preko 70-tih, godina dobrih plodova, zlatnih 80-tih, o 90-tim koje je pojela politika, do posljednjih godina koje su najproduktivnije ikad i kada je KIC na godišnjem nivou organizovao više od 350 programa koje je pratilo oko 60 hiljada pośetilaca! Dio monografije čine i prilozi umjetnika i poslenika kulture iz zemlje i regiona o značaju postojanja KIC-a.

Monografiju „Semper iuvenis 2″ otvara uvodna riječ direktorice KIC-a Snežane Burzan Vuksanović, koja uz ostalo kaže: “… postojale su i postoje hiljade i hiljade građana Titograda/Podgorice, koji su proveli sate i sate u ovoj našoj zgradi i našim salama, lebdeći na krilima ushićenja i radosti kakve donosi samo svijet umjetnosti. Postojali su i postoje ljudi koji su tom svijetu ovdje širom otvorili vrata i uveli ga u svoju kuću – mi, koji smo radili ili radimo u „Budu Tomoviću“. Međusobno smo povezani i zavisimo jedni
od drugih. Bez nas nema publike, bez publike nema nas! Dijelimo snove, maštu, želje, uvjerenja i nade.  Dijelimo život!  Otuda i ova knjiga.”

Urednica monografije je Nada Bukilić, grafički urednik doc. mr Nikola Latković Late, a ilustrator Davor Golubović. Za štampu je bio zadužen “Golbi print”. U njenom stvaranju učestvovali su, i tokom dana pandemije, zaposleni KIC-a, brojni saradnici i prijatelji institucije. Izradu monografije „Semper iuvenis 2″ pomogao je Glavni grad Podgorica i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 − one =