„Muško-ženske puzle“ predstavljene barskoj publici


U Gradskoj knjižari u Baru, u sklopu književnog programa treće zimske scene „Barskog ljetopisa“, u četvrtak veče predstavljena je knjiga „Muško–ženske puzle: Knjiga o njoj“, Momčila Zekovića Zeka.

Roman koji je u protekloj godini izazvao veliko interesovanje domaće javnosti, na vrlo autentičan način predstavio je sam autor koji je za tu priliku priredio svojevrsni multimedijalni spektakl. U punoj knjižari, sa velikom znatiželjom, o knjizi su se raspitivali oni koji su za nju tek čuli, dok su oni koji su je već pročitali, razmjenjivali utiske i postavljali pitanja autoru.

Ovaj moderno napisan roman, govori o ljubavi kroz istraživanje sopstvenosti, o onom, o čemu muškarci i žene obično ne pričaju ili to urade sa zakašnjenjem: kuda vode očekivanja, dimenzije nepostojeće apstraktnosti, kuda vodi svako slovo koje provocira i tjera na udaljavanje, blud, razvrat. Kako sam Zeković kaže, njegov roman nije za „čistunce“:

„Pričao sam iz duše, drugačijim redom sam postavljao riječi pa onda to zazvuči bezobraznije, jednostavnije, nisam to prvi uradio, dosta je autora pisalo na taj način, ja sam to samo prikupio i izbacio iz sebe na taj način. Autoru mora biti drago da je knjiga izazvala takvu vrstu reakcije, sve ida nije bilo puno pozitivnih reakcija, dobra je bilo kakvareakcija. Imao sam sreću da je jednom velikom broju žena jako prijala jer sam očigledno ispričao nešto što čuči u muškim mozgovima, o čemu one same sa sobom nisu umjele da razmišljaju na pravi način, a ja sam im otvorio, izgleda, neki prozorčić u kom su mogle da stvore sliku njihovih života koje vode u svojim domovima“, kazao je Zeković priznajući uz to da je ovo zapravo knjiga o „njemu“, te da se upravo prevodi na četiri strana jezika ali i da uveliko radi na novom rukopisu.

Na promociji knjige prikazan je i kratki dokumentarni film bjelopoljskog slikara Milutina Obradovića koji je inspirisan upravo ovom knjigom.

Sljedeće neđelje u sklopu Zimske scene na programu je predstava „Greta, stranica 89“, u režiji Borisa Liješevića, u kojoj uloge tumače Jasna Đuričić i Boris Isaković. Ovo produkcijsko ostvarenje Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Saveza dramskih umetnika Vojvodine, na zahtjev producenta predstave odigraće se u srijedu 4. marta u sali Doma kulture u 20h.

Shodno ustaljenoj praksi, sve informacije o programima i aktuelnostima trećeg izdanja Zimske scene „Barskog ljetopisa“ publici su dostupne putem medija, na društvenim mrežama i posredstvom sajta www.barskiljetopis.me.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen + thirteen =