Muzej grada Perasta – Izložba fotografija Ekaterine Burakove Šćekić

U četvrtak, 03 maja 2018. godine, u Muzeju grada Perasta otvorena je izložba fotografija Ekaterine Burakove Šćekić.

Ekaterina Burakova Šćekić rođena je u Moskvi. Sada živi i stvara u Budvi. Završila je istoriju umjetnosti i grafički dizajn na Umjetničkom institutu „Stroganov“ u Moskvi. Studirala je i na Institutu za dizajn i reklamu, grafički dizajn u Moskvi.

Fokus interesovanja Ekaterina stavlja na umjetničku fotografiju, posebno nakon završene škole fotografije i multimedija Tatjane Liberman „Art fotografija“. Ova svestrana umjetnica, još od ranog djetinjstva se bavila umjetničkom fotografijom. Prve foto zapise pravi starim Zenit aparatom, koje manuelno razvija u mračnoj komori. Kada govori o svojim prvim koracima pri bavljenju umjetničkom fotografijom, Ekaterina kaže: „Našla sam očev stari fotoaparat Zenit ET. Poznanici fotografi, su mi savjetovali kad fotografišem da izrađujem crno-bijele fotografije. Tako moj život fotografa umjetničke fotografije počinje i traje, sve do vremena kada se izrada fotografija preselila u digitalni svijet“.

Učestvovala je na izložbama fotografije i to:

2012. Centralni izložbeni paviljon, Moskva, Izložba otvorenog tipa, Generacija 20-tog vijeka ( Treća nagrada za fotografiju sa motivima iz Crne Gore)

2013. „Moj posljednji kofer“, Moskva, galerija Boljšoj manjez

2015. Izložba u galeriji „K35“, Moskva „Danas 23/6 o čemu vi razmišljate“

2016. „Nešto počinje“, grupna izložba učesnika radionice „Kreativna laboratorija“

2016. „Crno-bijeli snovi“, umjetnička galerija „Artime club“ (samostalna izložba sa crnogorskim motivima)

2017. „Crna Gora van sezone“, foto laboratorija SREDA, grupna izložba

Izložbu je otvorila prof. Zorica Joksimović. Nadahnuto je govorila o umjetničkom stvaralaštvu Ekaterine Burakove Šćekić, kao i o čarobnom gradu koji je domaćin njene izložbe.
“Predmet interesovanja i njenog divljenja su ostaci davno napuštenih zidina palata kapetana, koje samo još ptice nadlijeću, a umjetnica spretno hvata njihov let na razmeđu svijetova. Tu je i mletački lav, koji,  poput onog venecijanskog sa otvorenom knjigom, na kojoj piše: Mir tebi Marko, evanđelista moj, vjerno i stameno čuva ispred sebe palatu sa zatvorenim škurama, i pri tom ostavlja poruku: Mir tebi, Boko, divoto naša!  Ona se vijori po maestralu do ponta, kolonada i zvonika…  da sačuva vrijeme neprolaza.

Na njenim fotografijama je uhvaćen trenutak gdje je tanana granica između neba i zemlje, kao i između mora i neba, te horizontom beskonačnog, u refleksiji ogledala, iskri duša Mediterana. Na marginama pejzaža drhti spajanje na ivici između sna i jave – kao između realnosti i fantazije”, kazala je između ostalog prof. Joksimović. Veći dio izlaganja možete viđeti u video zapisu.

Autorka izložbe Ekaterina Burakova Šćekić se obratila prisutnima i kazala da je izuzetno srećna i zadovoljna što su prisutni na otvaranju njene izložbe. Zahvalila se Gradu Perastu i Muzeju Grada što su prepoznali kvalitet njenih radova i omogućili da ih izloži u ovom predivnom prostoru. Takođe, zahvalnost je izrazila prof. Zorici Joksimović na nadahnutom izlaganju kao i umjeću da kroz svoje kazivanje prenese istoriju Perasta i Boke.

DIO IZLOŽENIH FOTOGRAFIJA

POŚETIOCI NA OTVARANJU IZLOŽBE