Muzeji i galerije Podgorice – Koncert flautskog kvarteta

Kamerni ansambl koji čine flautista Sebastijan Bereta, violinistkinja Sonja Vojvodić, violista Petar Obradović i violončelistkinja Lidija Paulin prirediće koncert u utorak, 2.novembra, u Modernoj galeriji JU Muzeja i galerija Podgorice, u 20 sati.

Na programu su dva originalna flautska kvarteta Mocarta i gudački kvartet br. 12 op. 96 Antonjina Dvoržaka, transkribovan za flautu i gudački trio.

Sebastijan Bereta zavolio je flautu sa 17 godina u srednjoj muzičkoj školi “Savo Balaban” u Prijedoru, Bosna i Hercegovina, te se uz pomoć flautiskinje Snježane Hrvaćanin opredijelio za umjetnički poziv. Poslije završene srednje muzičke škole “dr Vojislav Vučković” u Beogradu u klasi prof Danijele Bajić, školovanje nastavlja u Parizu na konzervatorijumu “Ruel Malmezon” (Conservatoire de Rueil Malmaison) u klasi flautistkinje Paskal Fevrije (Pascale Feuvrier) gdje je 2015. godine završio usavršavanje. Iste godine započinje studije barokne flaute na konzervatorijumu u Versaju u klasi Fransoa Lazareviča.

Osnovne studije za muzičkog izvođača, pedagoga i muzikologa završio je na Visokoškolskom centru za muziku i ples (PESMD) u Bordou u klasi prof. Jute Pulcini (Jutta Pulcini) i Žilijena Bodimena (Julien Bodimen) 2019. godine, a master studije je nastavio na Nacionalnom konzevatorijumu u Parizu gdje izučava baroknu flautu u klasi prof. Jana de Vinea (Jan de Winne), kao stipendista “Meyer” fondacije za mlade umjetnike. Tokom studija u Bordou redovno je svirao u tamnošnjoj operi, pod upravom Marka Minkovskog.

Zaljubljenik u istoriju svog instrumenta Sebastijan svira sve istorijske flaute od početka baroka do modernog doba i učestvuje u radu omladinskog orkestra “Jeune orchestre de l’Abbaye”, u Santsu, Francuska, jedinom omladinskom orkestru na svijetu koji je specijalizovan za interpretacije klasičnog i romantičarskog repertoara na istorijskim instrumentima. Sa kolegom Arnoom Kondeom (Arnaud Condé), izvođačem na baroknom fagotu, je osnivao barokni ansambl “Poseidon” sa kojim redovno koncertira širom Francuske kao solista. Redovni je član Mladog evropkog orkestra Hektor Berlioz (Jeune orchestre Européen Hector Berlioz) koji je poznat po interpretiranju Berliozove muzike na originalnim instrumentima. Trenutno je redovni profesor flaute na konzervatorijumu Particija Petibon u Montaržisu (Conservatoire Patricia Petibon, Montargis).

Sonja Vojvodić (1990) je započela da uči da svira violinu sa sedam godina kod profesora Dušana Šestića u Banjoj Luci gdje je završila nižu i srednju muzičku školu. Osnovne studije violine završila je u Banjoj Luci u klasi prof. Maje Jokanović 2012. godine, a zatim i master studije na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu u klasi iste profesorice.

 Tokom školovanja osvojila je mnogobrojne nagrade i ostvarila zapažene nastupe kao solista i član klavirskog trija sa violončelistkinjom Lidijom Paulin i pijanistom Dejanom Jankovićem. Dvije godine zaredom je kao jedina violinistkinja iz Bosne i Hercegovine bila član CEI-YO (Omladinski simfonijski orkestar centralno-evropske inicijative) pod vođstvom dirigenta Igora Koretija sa kojim je nastupala širom Evrope. Povodom 200 godina od rođenja Feliska Mendelsona, 2009. godine je izvela Mendelsonov koncert za violinu, klavir i gudački orkestar na manifestaciji “Dani Vlade S. Miloševića” sa Dejanom Jankovićem i pod dirigentskom palicom Darinke Matić-Marović. Predstavljala je Akademiju umjetnosti u Banja Luci u Evropskom studentskom kamernom orkestru pod vođstvom Lavarda Skou Larsena. Iste godine je nastupila kao solista sa Simfonijskim orkestrom AUBL pod upravom Branke Radošević.

Članica je ansambla “No Borders Orchestra” kojeg čine neki od najboljih mladih muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, pod vođstvom maestra Premila Petrovića. Na šestom “Sarajevo Chamber Music Festival“, 2016. godine formirala je klavirski trio sa Lidijom Paulin i pijanistkinjom Sonjom Marković s kojima je prethodnih godina sarađivala i studirala i u okviru doktorskih studija kamerne muzike na FMU u Beogradu u klasi profesora Ladislava Mezeija.  Bila je angažovana kao asistentica na predmetu Violina na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci tokom četiri godine. Trenutno je zaposlena u Crnogorskom simfonijskom orkestru.

Top of Form

Petar Obradović (1991) počeo je da svira violu kao učenik Muzičke škole „Vlado Milošević“ u Banja Luci u klasi Mirjane Bubić Kremenović. Diplomske studije na Fakultetu muzičke umjetnosti Beogradskog Univerziteta umjetnosti pohađao je pod mentorstvom prof. Nemanje Marjanovića i prof. Pante Veličkovića. Master program izvođačke umjetnosti na istom fakultetu završio je 2017. godine u klasi prof. Pante Veličkovića. Kao student učestvovao je u radu omladinskih orkestara u regionu i Evropi kao što su STUEBAphilharmonie, International Youth Symphony Orchestra Bremen, Deutsch-skandinavische Jugend Philharmonie, Ljubljana International Orchestra, Beogradski simfoničari, Neue Philharmonie Minhen, Camerata Academica i drugi. Tokom školovanja pohađao je majstorske kurseve kod renomiranih izvođača i pedagoga kao što su Petar Mladenović, Aleksandar Milošev, Anton Martynov, članova ansambla Manhattan String Quartet, Antonio-Lech Uszinsky i Jorg Winkler.

 Dobitnik je nagrada i priznanja na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima iz kamerne muzike i viole, a učesnik je i brojnih festivala: Festival gudača Sremska Mitrovica, Sarajevo Chamber Music Festival, Nei suoni dei luoghi, Carniarmonia, FESTUM, BUNT, Dani Vlade S. Miloševića, Muzika na žici, DEUS i dr. Sarađivao je sa profesionalnim ansamblima poput Simfonijskog orkestra RTS (2011-2014), Crnogorskog simfonijskog orkestra i Simfonijskog orkestra HRT. Nastupao je u koncertnim dvoranama u Crnoj Gori, Srbiji, BIH, Sloveniji, Njemačkoj, Kini, Italiji, Albaniji, Hrvatskoj. Brojne nastupe je ostvario kao član i jedan od osnivača gudačkog kvarteta „Doclea“ iz Podgorice, kao i u okviru klavirskog kvinteta „Stretto“. Član je regionalnog ansambla „No Borders Orchestra“ čiji je umjetnički rukovodilac maestro Premil Petrović.

Angažovan je kao saradnik i mentor na Ljetnjem kampu za kamernu muziku na Ivanovim Koritima, i kao mentor na radionicama za mlade violiste u okviru programa „Muzički krug“. Od 2017. godine predaje kamernu muziku u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici. Član je Crnogorskog simfonijskog orkestra na poziciji viola tutti od 2016. godine.

Lidija Paulin (1990) počela je da svira violončelo sa osam godina kod profesora Eduarda Šeršukova i Branislava Petrovića u Banja Luci, gdje je završila nižu i srednju muzičku školu. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Banja Luci u klasi prof. Branislava Petrovića. Magistarske studije je završila u Sarajevu u klasi profesora Jevgenija Ksaverjeva.

Tokom školovanja osvojila je mnogobrojne prve nagrade i ostvarila zapažene nastupe širom Evrope svirajući kao solista i u kamernim ansamblima. Kao jedina violončelistkinja iz BIH bila je član CEI-YO (Omladinski simfonijski orkestar centralno-evropske inicijative) 2007. pod vođstvom Igora Korettija. U decembru 2010. uz pratnju združenog simfonijskog orkestra regionalnih akademija umjetnosti na koncertima u Banja Luci i Sarajevu izvodila je Koncert za dva violončela Vivaldija pod dirigentskom palicom Branke Radošević-Mitrović. Učestvovala je u ciklusu didaktičkih koncerata kamernog orkestra Akademije. Bila je vođa dionice violončela u orkestru STÜBAphilharmonie iz Njemačke 2013. i 2014 godine.

Tokom studija pohađala je majstorske kurseve kod renomiranih violončelista Valtera Dešpalja, Rustama Komačkova, pijanistkinje Nataše Veljković; učestvovala je više puta na majstorskim radionicama njujorškog kvarteta Manhattan String Quartet u Sarajevu (2012-2017) i sarađivala sa renomiranom violinistkinjom Violetom Smailović-Huart u gudačkom kvartetu i klavirskom triju; bila je članica orkestra festivala Muzika na žici (2014-2016) i svirala u triju sa svijetski proslavljenim pijanistom Konstantinom Boginom. Na šestom sarajevskom festivalu kamerne muzike 2016, formirala je klavirski trio sa svojim koleginicama violinistkinjom Sonjom Vojvodić i pijanistkinjom Sonjom Marković. Kao članica tog trija upisala je doktorske umjetničke studije 2018. godine, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Ladislava Mezeija; trenutno je na trećoj-završnoj godini doktorskih studija. Pobjedom trija na festivalu „Viva-Musica“ 2019. godine, nagrađena je nastupom u Karnegi holu u Njujorku. Trio je pobjednik i laureat više takmičenja: „Davorin Jenko“ Beograd; Festival slavenske muzike Beograd; Festival talenata, Sremski Karlovci, Republičko takmičenje kamerne muzike, Beograd, “Konstantin Veliki”, Niš, “Viva Musica“, Herceg Novi.

 Od 2014. godine radi u Sarajevskoj filharmoniji kao vođa dionice violončela filharmonije, opere i baleta. Sa ovim orkestrom nastupila je i kao solista 2016. godine. Nedavno je angažovana kao saradnik u nastavi Akademije umjetnosti u Banja Luci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 + sixteen =