Muzeji i galerije Podgorice – Promocija zbirke “Svadbene pjesme Spiča”

U srijedu 24. aprila 2019, sa početkom u 19 časova, u holu Muzeja i galerija Podgorice (Marka Miljanova 4) biće promovisano novo izdanje Muzičkog centra Crne Gore pod nazivom „Svadbene pjesme Spiča“ autora prof. dr Slobodana Jerkova. Na promociji će o zbirci govoriti autor, etnomuzikolog dr Rastko Jakovljević i predstavnica izdavača mr Vanja Vukčević.

Biografija autora:

Prof. dr Slobodan Jerkov diplomirao je i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a zvanje doktora etnoloških nauka stekao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Dugi niz godina bavio se pedagoškim radom. Dobitnih je blizu trideset nagrada i priznanja. Kao urednik radio je u Domu Omladine „Budo Tomović“, kao i na Radiju Crne Gore, gdje je priredio veliki broj autorskih emisija. Dugi niz godina bio je inspektor za muzičku umjetnost u Zavodu za školstvo Crne Gore. Tokom svoje bogate karijere Jerkov je bio član odbora relevantnih naučnih i umjetničkih institucija i organizacija, kao i član žirija na brojnim festivalima i takmičenjima. Autor je stručnih publikacija iz oblasti muzike (Muzičko nasljeđe Crne Gore i muzikalnost Crnogoraca, Crnogorske narodne pjesme, Narodne pjesme Muslimana u Crnoj Gori i dr), potom udžbenika i priručnika, kao i niza radova objavljenih u časopisima i zbornicima sa naučnih skupova.