Muzeji Kotor – Knjiga „Bokeljske teme” Željka Brguljana

Knjiga „Bokeljske teme” autora Željka Brguljana biće promovisana u utorak 13.avgusta 2019. godine, s početkom u 21 sat u Crkvi Svetog Pavla u Starom gradu. O Brguljanovoj knjizi, koja je prošle godne objavljena u Zagrebu, govoriće akademik prof. dr Radoslav Tomić i istoričarka umjetnosti mr Marija Mihaliček. Organizatori su OJU „Muzeji” i Matica hrvatska – ogranak u Boki Kotorskoj.

Željko Brguljan se u knjizi Bokeljske teme bavi istorijsko-kulturnom baštinom Boke Kotorske. Knjiga je podijeljena na pet tematskih cjelina i sadrži dvadeset tri rada naučnog i publicističkog karaktera, koji su publikovani  tokom protekle  decenije  u  časopisima, ljetopisima, zbornicima i knjigama objavljenim u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Izabrani   tekstovi ovog pasioniranog istraživača istorije, istorije pomorstva i kulturnog nasljeđa  su ponešto izmijenjeni ili  dopunjeni novim saznanjima, a knjiga sadrži  još i popise arhivske građe i literature  koje je autor koristio, kao i indeks ličnih imena. Knjiga je izašla u izdavačkoj kući  Antibarbarus u Zagrebu 2018. godine

         Središte Brguljanovog interesovanja je njegovo rodno mjesto Prčanj kroz teme o pomorstvu i kulturnom nasljeđu, posebno crkvi Rođenja Marijinog sa nizom novih otkrića o projektantu Makaruciju i inženjeru Milanu Karlovcu, potom kom slovu više o umjetničkim radovima kipara Ivana Meštrovića i Tome Rosandića, slikara Mila Milunovića i radionici Pavla Bilinića. Veći dio autorovog istraživanja posvećen je zavičajnim umjetnicima iz Boke Kotorske koji su živjeli i stvarali u XIX i XX vijeku među kojima su slikar – marinista Bazi Ivanković, pjesnikinja i dramaturginjia Ida Verona, poznati strip crtač Andrija Maurović, slikar Antun Šojat i pjesnik Viktor Vida.

          Navedeni i ostali prilozi u knjizi Bokeljske temedragocjeni su doprinos poznavanju kulturne baštine Boke Kotorske” – stoji u najavi izložbe.