Muzeji Kotor – Književni program pod nazivom „Riječ više o Crnjanskom”U Galeriji solidarnosti u Starom gradu 12. decembra 2018. godine, sa početkom u 18 časova, održaće se književni program pod nazivom „Riječ više o Crnjanskom“ u okviru dokumentarne izložbe „Lutam, još, vitak, sa srebrnim lukom…“.

Crnjanski danas s aspekta javnog interesa i pozicija vlasti, Dekonstrukcija tradicije i ishodišta nove osjećajnosti u poeziji Miloša Crnjanskog, Crnjanski u nastavi, su teme o koje će biti u fokusu razgovora te večeri.

O Crnjanskom će govoriti: Jelena Vukasović, sekretarka Sekretarijata za sport kulturu i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Jasmina Bajo, profesorica srpskog jezika i književnosti, i Maja Grgurović, profesorica jezika i književnosti, bibliotekarka u Muzeju grada Perasta. Moderatorka večeri je Mirjana Vukasović, arhivistkinja u Muzeju grada Peasta.
Izložba Narodne biblioteke Srbije gostuje u Galeriji solidarnosti Kotor povodom 125. godišnjice od rođenja Miloša Crnjanskog, pisca koji je svojim stvaralaštvom značajno obilježio razvoj moderne književnosti.

Na izložbi su predstavljeni dragocjeni prikazi piščevih dokumenata, književnih djela u rukopisu, fotografija, knjiga sa bilješkama, kao i snimak posljednjeg intervjua za Televiziju Beograd.

U saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore „Đurđe Crnojević“, na izložbi su izložena prva izdanja najznačajnijih objavljenih piščevih djela, ali i knjižica „Boka Kotorska“ (Jadranske straže, 1928), pisana kao bedeker za potrebe popularisanja začetaka turizma kod nas.

U godini kada se obilježava i 100 godina od objavljivanja drame „Maska“, prve knjige Miloša Crnjanskog, posjetioci izložbe su u prilici da na svojim tablet uređajima i mobilnim telefonima čitaju digitalnu kopiju tog prvog izdanja.

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.
Izložba je otvorena do 16. decembra 2018. godine.