Muzički centar Crne Gore – „Razgovori pred koncert“

U poneđeljak, 15. aprila 2019, Muzički centar Crne Gore u okviru međunarodnog projekta „Music Up Close Network“ EU programa Kreativna Evropa organizuje „Razgovore pred koncert“ i premijerno izvođenje kompozicije domaćeg autora. Razgovori će biti upriličeni u Pres sali Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 19 časova, a tema je premijera djela „nobilis…humilis… – Orkestarskog akvarela za mlade“ crnogorskog kompozitora Aleksandra Perunovića. Pored autora, na „Razgovorima“ će govoriti teoretičarka muzike Vanja Vukčević i direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković.

Nakon toga, u 20 časova na Velikoj sceni CNP-a, Crnogorski simfonijski orkestar će pod dirigentskim vođstvom maestra Grigorija Kraska izvesti pomenuto djelo Perunovića, kao i simfonijsku poemu „Franćeska da Rimini“ P.I. Čajkovskog i „Varijacije na originalnu temu – Enigma“, op. 36engleskog kompozitora Edvarda Elgara.ALEKSANDAR PERUNOVIĆ (1978) diplomirao je i magistrirao na odsjeku za Kompoziciju na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi Žarka Mirkovića, a doktorirao na istom odsjeku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Srđana Hofmana. Pohađao je više međunarodnih kurseva kompozicije pod mentorstvom istaknutih austrijskih i njemačkih kompozitora. Autor je velikog broja solističkih, kamernih, horskih i orkestarskih djela, kao i ostvarenjâ koja izlaze iz okvira strogo muzičkog izraza (muzički teatar, primjena multimedije, elektronike, itd). Djela su mu izvođena u Crnoj Gori, regionu i širom Evrope (Njemačka, Francuska, Italija, Ukrajina, Albanija, Austrija, Holandija, itd). Mnoga od njih nastala su kao porudžbine izvođača, ansambala, festivala i slično. Pored komponovanja, bavi se i muzičkom teorijom i analizom. Radi kao docent na predmetima Muzički oblici i Harmonija na Muzičkoj akademiji na Cetinju, a član je i Odbora za muzičke umjetnosti Crnogorske akademiji nauka i umjetnosti.

Zaslužni umjetnik Rusije, GRIGORIJ KRASKO, diplomirao je violinu i dirigovanje na akademiji Gnjesin u Moskvi. Laureat je više prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1972. godine, a nakon svega nekoliko sezona postao je njegov solista i koncertmajstor. Nakon dvanaest godina rada u orkestru Boljšog teatra, s kojim je obišao najpoznatije scene Evrope, SAD-a, Azije, Australije, 1990. godine postaje koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari. Kao dirigent i solista ovih ansambala nastupao je na mnogim prestižnim scenama širom svijeta. Od 1993. do 1999. bio je prvi violinista i menadžer kvarteta Solisti Moskovske filharmonije, s kojim je nastupao u Rusiji i zemljama Evrope. S pomenutim ansamblima snimio je veliki broj djela za RTV stanice i izdavačke kuće u Rusiji, SAD-u i evropskim zemljama.

Sarađivao je s najznačajnijim dirigentima kao što su: Jurij Svetlanov, Genadij Roždestvenski, Jurij Tjemirkanov, Jansug Kahidze, Dmitrij Kitajenko, Jurij Simonov, Lorin Mazel, Rudolf Baršai. Grigorij Krasko nastupao je i s mnogim istaknutim solistima: Jehudi Menjuhin, Isak Štern, Natalija Gutman, Viktor Pikajzen, Maksim Vengerov, Vadim Repin, Lučano Pavaroti, Paul Pliška, Sumi Jo, Ketlin Betl.

U periodu od 2000. do 2008. godine bio je profesor violine na Gnjesin akademiji u Moskvi. Nakon toga, dolazi u Crnu Goru gdje 2008. postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači. Od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra, s kojim je izveo brojna djela svjetske muzičke baštine i djela domaćih autora.

CRNOGORSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR nastupio je prvi put 14. decembra 2007. godine na Cetinju i ubrzo postao okosnica muzičkog života u Crnoj Gori. Na preko dvije stotine koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Rusija, Turska, Albanija, Francuska, Makedonija) sa njim su, između ostalih, nastupili: Monserat Kabalje, Miša Majski, Ivo Pogorelić, Ilja Gringolc, Roman Simović, Miloš Karadaglić, Denis Šapovalov, Simon Trpčeski, Stefan Milenković i Konstantin Lifšic.