Muzički Titani na KotorArt Don Brankovim danima muzike

 

 

KotorArt Don Brankovi dani muzike ističu se ekskluzivnošću svojih programa što i ove godine itekako potvrđuju. Naredne sedmice, Kotor će biti umjetnički centar regiona budući da će ugostiti neka od najznačajnijih imena klasične muzike iz svijeta kao i proslavljene regionalne muzičare.

Na programu u poneđeljak, 06. avgusta, očekuje nas koncert „Tri dive“ na kom će, po prvi put u Crnoj Gori na sceni zajedno slušati vokale Terezu Kesoviju, Radojku Šverko i Gabi Novak sa sjajnom ekipom muzičara koju čine Matija Dedić (klavir), Ante Gelo (gitara) i Robert Vrbančić (bas gitara).

Kada je riječ o umjetničkoj muzici u Kotor stiže najtraženija pijanistkinja današnjice, fenomenalna Juđa Vang /Yuja Wang/ koja nastupa na dva koncerta, 07. i 08. avgusta  u koncertnoj dvorani muzičke škole „Vida Matjan“, crkvi sv. Duha, sa početkom u 21.30h. Zbog velikog interesovanja organizatori su obezbjedili i besplatan live streaming na Pjaci od Kina za zainteresovanu publiku. U utorak, 07. avgusta, Juđa nastupa sa Leonidasom Kavakosom, violinistom koga stručna javnost smatra trenutno vodećim svjetskim violinistom, koji je širom svijeta prepoznat kao virtuoz i umjetnik jedinstvenog kvaliteta, Ovaj koncert sa pravom nosi naziv “Muzički Titani” a očekuje nas izvođenje Mocartove, Prokofjevljeve i Štrausove sonate za violinu i klavir, kao i rapsodije za violinu i klavir Bele Bartoka.

Koncert 08. Avgusta rezervisan je za Juđu i Martina Grubingera, trenutno vodećeg multi-perkusionistu svijeta, umjetnika kojeg, i zbog salzburškog porijekla, nazivaju “novim Mocartom.

Ovaj niz sjajnih koncerata, KotorArt Don Brankovi dani muzike nastavljaju koncertom Emira Kusturice & No Smoking Orchestra, koji po prvi put nastupaju u Crnoj Gori. Koncert je zakazan za 10. avgust na Ljetnjoj Pozornici sa početkom u 22h.

Photo: Krsto Vulović