Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske – Predstavljanje časopisa „STARINE CRNE GORE“ i „KOMUN@“

 

 

Kulturna baština je jedan od ključnih segmenata prepoznavanja i definisanja kulturnog identiteta, kroz koju se promoviše, održava i razvija kulturna osobenost i kreativnost.

Posebno mjesto u očuvanju kulturne baštine Crne Gore imaju dva časopisa „STARINE CRNE GORE“ i „KOMUN@“

U saradnji s Ministarstvom kulture Crne Gore i uredništvom časopisa Komun@, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske kroz program Kulturne baštine Crne Gore organizuje IZLOŽBU i predstavljanje ova dva značajna časopisa i njihov doprinos očuvanju baštine Crne Gore:

21.9. 2017. s početkom u 19h u Crnogorskom domu u Zagrebu, Trnjanska cesta 35.

 

Učestvuju:

Dr.sc. Anastazija Miranović
direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore

Mr. sc. Amer Ramusović
direktor časopisa Komun@

Mr. sc. Željko Rutović
direktor direktorata za Medije ministarstva kulture Crne Gore

Vesna Prlja
Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore

Danilo Ivezić
predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske

 

“…Starine Crne Gore je  kulturni časopis koji, istina, nije doživio mnogo brojeva ali koji ima tako dragocjene tekstove da je pri svakom i današnjem istraživanju nezaobilazno citiranje pojedinih autora koji su u ovom časopisu objavljivali. Prof. dr Sonja Tomović Šundić kaže da „’Starine’ Crne Gore ustvari nijesu starine već su to za nas uvijek novine”.

Istoričarka umjetnosti Maja Ćetković smatra da savremeno crnogorsko društvo ima dug prema svojoj istoriji i kulturu kao i obavezu da vrednuje i podstiče praktikovanje i prenošenje sopstvenog kulturnog nasljeđa narednim generacijama, i da omogući da kao izuzetan društveni resurs, postane dio sveukupnog društvenog-ekonomskog razvoja Crne Gore…”

“…Grupa entuzijasta iz NVO “Svjetlost“ i dugogodišnjih novinara u duhu njegovanja crnogorske baštine, nakon zakonske registracije u Ministarstvu kulture Crne Gore, 21. decembra 2011.godine započela je izdavanje jedinstvenog i neprofitnog časopisa „KOMUN@“ kao glasila od opšte društvene važnosti koji se tematski značajno bavi svim aspektima našeg naslijeđa, podstičući i afirmišući prvenstveno njegove neprocjenjive vrijednosti, valorizaciju, te incirajući obnovu i zaštitu i to na području svih crnogorskih opština…”