Nagrada Slobodanu Marunoviću na Internacionalnom festivalu monodrame Vildunja 2019. u UkrajiniU srijedu 12. juna 2019. godine je dodjelom priznanja i Svečanom ceremonijom zatvoren jedan od najznačajnijih festivala monodrame u svijetu, 21. Internacionalni festival monodrama u Vildunji na kome su učestvovali glumci iz Izraela, Španije, Kazahstana, Litvanije, Jermenije, Crne Gore i Ukrajine.

Žiri koji je odlučivao o nagradama okupio je eminentne pozorišne poznavaoce i umjetnike iz regiona: Aželina Roška iz Moldavije, Tatjana Kiktijeva iz Ukrajine, Vasil Navolov iz Ukrajine, Aleksej Kuželnij iz Ukrajine i Mentor Zimberaj sa Kosova.

Nagradu međunarodnog ekspertskog žirija  za majstorstvo i najviši umjetnički domet na festivalu dobio je glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović za ulogu Petra II Petrovića Njegoša u monodrama “Potonja ura Njegoševa”.

Monodrama „Potonja ura Njegoševa“ premijerno je izvedena 19. maja 1988. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu po tekstu Slobodana Tomovića i u režiji Blagote Erakovića. U ulozi Petra II Petrovića Njegoša nastupio je glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović i od tada do danas, odigrao je više od 1500 puta širom svijeta (Pariz, London, Beč, Rim, Stokholm, Cirih, Beč, Franfurkt, Štutgart, Karslrue, Moskva, Brisel, Luksemburg, Beograd, Ljubljana, Zagreb, Sarajevo, Skoplje, Novi Sad, Priština, Olimp, Kastroma, Montreal, Toronto, Njujork, Čikago, Detroit, Los Anđeles, San Francisko, Melburn, Sidnej, Brizbejn, itd…).