Najava programa 35. festivala „Grad teatar“ za neđelju, 1. avgust


U neđelju, 1. avgusta, sa početkom u 21 čas, JU “Grad teatar” u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti Crne Gore, a na inicijativu Resora kulture Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta sa ciljem uspostavljanja saradnje između institucija kulture Crne Gore, organizuje autorsko književno veče Dejana Aleksića, pisca iz Srbije. Veče će se održati na Trgu pjesnika u Starom gradu u Budvi.

Dejan Aleksić (Kraljevo, 1972) pjesnik, dramski pisac, romansijer i stvaralac književnih djela za djecu. Diplomirao je na Odsjeku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavio je deset pjesničkih knjiga, jedan roman, knjigu drama i preko dvadeset knjiga za djecu. Dobitnik je brojnih značajnijih književnih nagrada za poeziju: ,,Vasko Popa“, ,,Meša Selimović“, Zmajeva nagrada Matice srpske, ,,Branko Miljković“, Nagrada SANU iz Fonda ,,Branko Ćopić“, ,,Miroslav Antić“, ,,Risto Ratković“, Prosvetina nagrada, Matićev šal, Brankova nagrada. Poezija ovog autora zastupljena je u više domaćih i stranih antologija i pregleda i prevedena na nekoliko desetak evropskih jezika. Integralne pjesničke knjige Dejana Aleksića objavljene su na španskom, francuskom, poljskom i makedonskom. Za dramu Vina i pingvina 2010. godine dodijeljena mu je nagrada iz Fonda ,,Borislav Pekić“. Jedan je od najpriznatijih savremenih pisaca književnosti za djecu, autor knjiga Dugme bez kaputa, Pustolovine jednog zrna kafe, Kad se razboleo Petak, Na primer,  Nežna pesma o nežnom vetru Duvoljubu, Božićna priča, Muzika traži uši, Stižu blese, čuvajte se, Koga se tiče kako žive priče, Cipela na kraju sveta, Čudesni doživljaji Azbučka Prvog u trideset slova. Kao autor knjiga za djecu zastupljen je u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu, a njegova literatura za djecu dio je nastavnog programa filoloških i učiteljskih fakulteta i pedagoških akademija. I u ovoj oblasti nagrađivan je važnim priznanjima: dvostruki je dobitnik nagrada ,,Politikin zabavnik“ i ,,Neven“, nagrade Zmajevih dečjih igara za izuzetan doprinos literaturi za djecu, nagrade Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, ,,Plavi čuperak“, ,,Zmajev štap“, ,,Rade Obrenović“, Nagrade Grada Niša za književnost za djecu, Zlatno Gašino pero, Dositejevo pero, Nagrade Radio Beograda, kao i međunarodnih priznanja ,,Mali princ”(dva puta) i White Raven. Kao pjesnik, bio je gost brojnih međunarodnih festivala u Francuskoj, Nemačkoj, Švedskoj, Bugarskoj, Litvaniji, Sloveniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovoni, Severnoj Makedoniji. Radi kao glavni i odgovorni urednik izdavačke djelatnosti ,,Povelja”  u Narodnoj biblioteci ,,Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu.

Razgovor sa Dejanom Aleksićem će voditi mr Radoje Femić, književni kritičar iz Bijelog Polja.

Iste večeri, u crkvi Santa Marija, u Starom gradu, sa početkom u 21 č, nastavlja se ovogodišnji muzički program festivala „Grad teatar“.  Na programu je koncert Matije Molčanova (klavir) i Anđele Vlaović (flauta).

Ove godine, JU „Grad teatar“ će omogućiti mladim muzičarima Budve, srednjoškolcima i studentima, koji su do sada pokazali najbolje rezultate na takmičenjima u sredinama gdje uče, da prikažu dio svog talenta i znanja pred pravom festivalskom publikom.

Selekciju za ovaj dio off programa festivala, pod nazivom Podijum mladih, uradio je pijanista Nikola Vučković.

Matija Molčanov je rođen 08.10.2004. godine u Kotoru. Prve muzičke korake napravio je, na svom neobičnom razvojnom putu, u klasi prof. Biljane Bagarić u ŠOMO Budva, a nastavio školovanje u klasi svog oca, prof. Oleksija Molčanova u Tivtu. Srednju muzičku školu nastavlja 2020. godine na klavirskom odsjeku u istoj klasi. Kao učenik prvog razreda, predstavljao je svoju školu na dva festivala. U februaru 2021. godine, premijerno je izveo kompoziciju, Četiri karakterna komada za djecu, mladog ukrajinskog kompozitora V. Mašike u okviru VII festivala savremene klavirske muzike “Forte Piano” u organizaciji KIC Budo Tomović iz Podgorice. Takođe, uzeo je učešće u projektu “Vivum” u organizaciji Zavoda za školstvo Crne Gore, a pod pokroviteljstvom UNICEF-a. Sarađivao je sa profesorima Bojanom Martinovićem i Nikolom Vučkovićem. U svom dosadašnjem radu, osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Anđela Vlaović rođena je u Kotoru 25.11.2006. godine. Počela je da svira flautu sa 6 godina u ŠOMO Budva u klasi prof. Ane Brajak. Učestvovala je na dva državna takmičenja, 2016. godine u Podgorici, kad je osvojila Bronzanu liru i 86,25 bodova i 2019. godine, takođe u Podgorici, kad je osvojila Srebrnu liru i 97,60 bodova. Najznačajnije nastupe imala je u Modernoj galeriji u Starom gradu i u crkvi Santa Maria in Punta na koncertu Djeca Budve 2019. godine. U protekloj školskoj godini proglašena je đakom generacije Muzičke škole i od naredne godine pohađaće Srednju muzičku školu u Tivtu u klasi prof. Brune Matijević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × five =