Najava programa XXXV festivala „Grad teatar“ za poneđeljak, 9. avgust


U poneđeljak, 9. avgusta, na Trgu pjesnika, sa početkom u 21 čas, nastavlja se književni  program ovogodišnjeg festivala „Grad teatar“. Gost večeri je Igor Marojević, a govoriće o svojoj knjizi „Ostaci sveta“, za koju je u prethodnoj  godini dobio nagradu „Meša Selimović“, nagradu grada Beograda „Despot Stefan Lazarević” i nagradu “Zlatni beočug”.

Igor Marojević rođen je 1968. godine u Vrbasu. Diplomirao je Srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Novelu „Obmana Boga“ objavio je 1997, a zatim i romane „Dvadeset četiri zida“, „Žega“, „Šnit“, „Parter“, „Majčina ruka“, „Prave Beograđanke“, “Roman o pijanstvima”, kao i zbirke priča „Tragači“, „Mediterani“ i „Beograđanke (u šest izdanja; najkomercijalnija zbirka srpske kratke umjetničke proze 21. vijeka) i knjigu eseja odnosno publicistike „Kroz glavu“ i „Krv je voda“. Njegova djela ili njihovi odlomci objavljivani su na španskom, portugalskom, katalonskom, makedonskom, njemačkom, engleskom, italijanskom, slovenačkom, mađarskom, ukrajinskom, češkom, poljskom, rumunskom, grčkom, danskom i bugarskom jeziku.

Napisao je dramu „Nomadi“ koja je u produkciji barselonskog Instituta za teatar izvođena 2004. godine na katalonskom i španskom jeziku, na kojem je i napisao komad. Na BELEF-u 2008. godine izvedena je „Tvrđava Evropa“, srpska praizvedba drame „Nomadi“, kao autorski prevod sopstvene drame. Po njegovom romanu „Dvadeset četiri zida“ u Beogradskom dramskom pozorištu izvođena je istoimena pozorišna adaptacija 2003/ 2004. Takođe, u BDP se od 2009. do 2011. izvodio njegov drugi komad „Bar sam svoj čovek“. Po motivima njegove drame „Radovan 2013.“ novosadska trupa Jorik je izvela istoimenu predstavu 2013. godine. Sa španskog je prevodio, između ostalog, knjige Ane Marije Matute, Roberta Bolanja, Maksa Auba i „Biografiju Tomasa Bernharda“ Migela Saensa.

Dobio je više književnih nagrada, između ostalog „Károly Szirmai“, Nagradu iz Fonda „Borislav Pekić“ i „Desimir Tošić“. Član je Srpskog i Katalonskog PEN centra i jedan od osnivača Srpskog književnog društva, preko kojeg ostvaruje status samostalnog umjetnika od 2002.

Moderator večeri je magistar književnosti, g. Milorad Durutović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three − 1 =