Najava za 7.9.2018. – Prvi dan FIAT-a

 

 

Počinje novo, dugo očekivano i specifično izdanje FIAT-a! FIAT 2018 počinje 7. septembra i trajaće do 16. septembra. Pokrovitelji festival su i ove godine Ministarstvo kulture Crne Gore i Glavni grad Podgorica. 

Prvi dan FIAT-a započinje predstavom “Galaktička Crvenkapica” u saradnji sa Institut ramon llull, Catalan Language and Culture, Barcelona, Spain. Predstava španskog teatra odigraće se u 22.00h u Dvorištu Kuslevove kuće.
Galaktička Crvenkapica je multimedijalna predstava bazirana na poznatoj priči o Crvenkapici, koja pruža jedinstven pogled na ovu problematiku. U predstavi se susrijeću tri video umjetnika, dva slikara, muzičar i glumica, i zajedno stvaraju “live” film na takav način da publika može jednako uživati u finalnom proizvodu, projekciji na velikom platnu, istovremenom gledajući i njen “making of”.

“Galaktička Crvenkapica” je u produkciji i režiji Insectotropics-a o kojoj Artezblai Magazine piše: “Kompanija Insectotropics je možda jedno od najvećih osvježenja Katalonskoj uličnoj umjetničkoj sceni, Njihov vizuelni diskurs je bujan i živahan.”
Nakon glavne selekcije, u Kuslevovoj kući u 22.00h publika će moći da uživa uz izbor muzike DJ Britney´s koji voli da zavrti retro zvuk 80-tih, 90-tih, Synthwave Synthpop.

Jedan od partnera ovogodišnjeg FIATA, studio za interaktivni dizajn Fleka, bio je zadužen za izradu novog sajta i mobilne Android i iOS aplikacije – Fiat festival Podgorica 2018.
Sajt pruža korisnicima mogućnost informisanja u vezi sa svim programima koji će biti dio ovogodišnjeg festivala, kao i mogućnost gledanja live prenosa određenih sadržaja. Svi oni koji se odluče da besplatno preuzmu iOS ili Android mobilnu aplikaciju Fiat festival Podgorica 2018 biće u prilici da označe programske sadržaje koji ih najviše zanimaju da bi, kroz notifikacije, dobili podsjećanje o skorom početku dešavanja, ali i o neplaniranim promjenama u programu.

Pored dnevnog programa festivala, kao stalna postavka u Kuslevovoj kući je likovni segment:
– svjetlosna skulptura “Love is in the air” Katarine Tomašević Crawford koja reaguje na okolne zvuke. Izrađena je od čelika, galvanizovane žice, optičkih vlakana i LED sijalica na ljeto 2018. godine.
– izložba radova Aleksandra Vukotića “Organika”. Vukotićevi piktogrami su pokušaj likovnih doživljaja, otkrivanja i fiksiranja, a time i razumijevanja onoga što na nas ostavlja utisak ili čime smo opsjednuti, sa svojim energičnim vezama i napetošću.

U toku festivala svakog dana na prostoru Kuslevove kuće će, pored likovnog programa, biti istaknuti radovi izlagača kreativne industije. I ove godine biće izložene dekorativne kućne rasvjete Anđelka Vasiljevića.
Uviđajući značaj i rast samozaposlenih unutar ovog sektora (kroz sve veći broj malih pogona za dizajn, arts & crafts radionica i smjeliji nastup aktera koji se bave razvojem softvera i gaminga, itd.) FIAT 2018 posebnu pažnju je posvetio kreativnim industrijama.
S tim u vezi, urednik programa, producent Edin Jašarević izabrao je još 5 umjetnika čiji će radovi biti izloženi:
– Nina Ilić – radovi od stakla i metala
– Luka Joksimović – digitalne reprodukcije slika i grafika
– Ja šila – modni dizajn studio
– Arts & crafts radionice – Sinonim
– Andreja Pavićević Nahmijas – dizajnere lampe
Likovni program i segment kreativnih industrija biće izložen u toku cijelog festivala u Kuslevovoj kući i biće na prodaji! Ulaz za sve programe je besplatan.