Narodna biblioteka Budve – gostovanje Vladimira Medenice

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, u subotu, 9. novembra 2019. godine u 19 časova u prostorijama Biblioteke gostovaće profesor Vladimir Medenica, filozof, esejista i vlasnik izdavačke kuće “Logos” iz Beograda. Moderator večeri biće profesor Krsto Vuković.

Osim predstavljanja njegovih knjiga “Povratak”, “Triptih za genija”, “Odrazi u srebrnom ogledalu” i nekoliko riječi o vrhunskim izdavačkim poduhvatima, centralni dio večeri biće posvećen jeziku i pismu. Kroz lavirinte nadahnutog predavanja sa lajtmotivom u formulaciji  “Jezik naš nasušni”, Medenica će problematizovati ključne strategijske odrednice jezičkog plana i kulturološkog sudara novog svjetskog poretka, tradicionalnosti i suštine našeg bića.

Jezik, riječ, slovo, smisao, biće ključne odrednice ove jedinstvene večeri u mjeri kojom Vladimir Medenica istrajava i na putu Bogotraženja. Na pravom putu istine i dubine ljudskog opštenja nasuprot svim defektima komunikacije umnogome kontaminirane savremene civilizacije.

Medenica je uredio i objavio preko 110 tomova ruskih mislilaca i umjetnika. Učestvovao je na brojnim naučnim konferencijama i filozofskim skupovima u Moskvi, Sankt Peterburgu, Bakuu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani a naročito na Moskovskom državnom univerzitetu  Lomonosov i Ruskoj akademiji nauka. Takođe, značajno mjesto zavrijedio je i u Enciklopediji ruske filozofije i Enciklopediji Rume.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 6 =