Narodna biblioteka Budve – Predstavljanje književnog opusa Borisa Jovanovića Kastela

 

 

 

JU Narodna biblioteka Budve organizuje predstavljanje književnog opusa Borisa Jovanovića Kastela u  petak, 29.septembra 2017. godine, sa početkom u 20 h.

 

 

U prostorijama Narodne biblioteke Budve sa autorom više od 20 knjiga poezije i eseja, Borisom Jovanovićem Kastelom, razgovaraće Stanka Stanojević. Kastelove stihove čitaće učenica četvrtog razreda SMŠ Danilo Kiš iz Budve – Jasmina Bigović, dok će  zvucima  flaute upotpuniti mediteranski sklad učenica trećeg razreda Srednje muzičke škole iz Tivta – Ksenija Franeta.

Boris Jovanović Kastel ne samo kod nas nego i u Evropi slovi za pjesnika Mediterana i zaista je u cjelokupnom bogatom stvaralaštvu Mediteran odrednica, zajednički imenitelj tema i motiva, alfa i omega stvaranja, pa stoga, bez pretjerivanja možemo reći da je ovaj pjesnik u književnost uveo novi poetski pravac. Da li je u tome pravcu usamljen na crnogorskoj stvaralačkoj sceni, kao i o mnogim drugim pitanjima koja pokreću i na specifičan način na ista odgovaraju poezija i poetika, biće prilika da čujemo upravo od autora. Da izvrsna poezija ne poznaje granice i da se svugdje dobro može razmjeti i osjetiti, na to ukazuje činjenica da su Kastelovi stihovi prevedeni na mnoge strane jezike, da su stanovnici brojnih antologija evropske poezije, te da su zbog univerzalnosti i punoće značenja ovjenčani bojnim nagradama.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 − 3 =