Narodna biblioteka Budve – Promocija monografije “Milena Dravić ili ključ snova”U organizaciji Narodne biblioteke Budve, u četvrtak, 6.juna 2019. godine, sa početkom u 20 časova biće promovisana monografija “Milena Dravić ili ključ snova” autorke Anite Panić, koja u sedam poglavlja, analitično i uz mnoštvo zanimljivih detalja i fotografija, predstavlja život i jedinstvenu karijeru ove poznate glumice.

U holu zgrade Akademija znanja sa autorkom i priređivačicom, dugodišnjom televizijskom autorkom, dokumentaristicom i spisateljicom Anitom Panić razgovaraće Stanka Stanojević, a biće prikazani i određeni video zapisi sačinjeni od Mileninih uloga.

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ autorke  i priređivačice Anite Panić, druga je monografija u ediciji filmske monografije koju je pokrenuo Filmski centar Srbije u okviru svoje bogate izdavačke djelatnosti. Ovo luksuzno, srpsko-englesko izdanje koje je štampao Službeni glasnik ima 364 strane. Detaljno i sa obiljem arhivske građe rasvjetljava se filmska, ali i bogata televizijska i pozorišna karijera Milene Dravić.

U prvom poglavlju koje je posvećeno Mileninoj filmskoj karijeri, o njenom glumačkom umijeću, ali i Mileni kao izuzetnoj osobi, tekstove su pisali reditelji: Veljko Bulajić, Goran Paskaljević, Milan Jelić, Želimir Žilnik, kostimografi: Zagorka Stojanović i Boris Čakširan, Predrag Popović, filmski i tv snimatelj, filmski radnik Srdjan Ilić, glumci: Rade Šarbežija, Mira Furlan, Nikola Djuričko, slovenačka glumica Milena Zupančić. Kurozitet ovog poglavlja je i tekst velikog ruskog i holivudskog glumca Olega Vidova, koji je bio Milenin partner u filmu ’’Bitka na Neretvi’’ i koji je nažalost preminuo u maju prošle godine.Važan dio ovog prvog poglavlja čine i dva eseja posvećena dvojici sjajnih reditelja čiji su filmovi obilježili Mileninu karijeru, Dušanu Makavejevu i Puriši Đorđeviću, koje je napisala autorka monografije Anita Panić.

Drugo poglavlje nosi naziv FILMSKE IMPRESIJE u okviru kojeg je autorka monografije istraživala kritički pogled na mnogobrojne filmove Milene Dravić od prvog filma iz 1959.godine, pa sve do danas kada se obilježava šest decenija uspješne karije Milene Dravić.

Treće poglavlje posvećeno je bogatom televizijskom opusu Milene Dravić u okviru koga su svoja sjećanja na saradnju sa Milenom napisali: reditelj Zdravko Šotra, pisac, pjesnik i tv autor Ljubivoje Ršumović, dramski pisac i dugogodišnji tv urednik Radomir Putnik, tv scenarista i pisac Siniša Pavić i dramaturg i tv scenarista Mila Stojanović Bajford.

Četvrto poglavlje posvećeno je pozorišnom stvaralaštvu Milene Dravić u kome su pisali glumci: Miodrag Krivokapić, Jelisaveta Seka Sablić, Anica Dobra, Petar Benčina i pozorišni reditelj Robert Raponja.

Peto poglavlje posvećeno je pozorišnim impresijama, gdje je autorka monografije Anita Panić kroz prikaz velikog broja tekstova kritika pozorišnih predstava u kojima je glumila Milena Dravić, dala poseban osvrt na ovaj dio Milenine uspješne karijere.

Šesto poglavlje čini kompletan spisak bogate filmske, televizisjke i pozorišne biografije Milene Dravić.

Sedmo poglavlje posvećeno je nagradama i priznanjima.

Uvodni tekst o Mileninom stvaralaštvu napisao je filmski kritičar Milan Vlajčić, a recenzent Monografije je direktor fotografije Predrag Pega Popović, filmski i tv snimatelj koji je sa Milenom radio na dva značajna filma „W.R. Misterije organizma“ i tv filmu „Kako su se volele dve budale“. Monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ sadrži zanimljiv dokumentarni materijal, plakate, naslovne strane stranih časopisa, kao i mnogobrojne fotografije iz bogate karijere Milene Dravić.