Narodna biblioteka Budve – Promocija romana Šetači po mjesecu Obrada Nenezića

 

 

Promocija romana Šetači po mjesecu autora Obrada Nenezića biće održana u Narodnoj biblioteci Budve u petak, 9.juna sa početkom u 19h. O Nenezićevom romanu koji je izašao prošle godine i za koji interesovanje čitalačke publike ne jenjava, govoriće mr Goran Radojičić koji potpisuje i lekturu romana. O temama kojima se bavi roman sa autorom će razgovarati Stanka Stanojević.

Roman Šetači po Mjesecu, u čijem podnaslovu kao određenje stoji: Crna hronika jedne mladosti – je priča smještena u kvart zvani Majdan, a govori o urušavanju sistema vrijednosti, novom vremenu u kojem je nestala srednja klasa, o vremenu  koje nije štedjelo nikog.

“Kultura u ovoj zemlji je rezervisana za izabrane. Potrebno je da  nemaš talenat i obrazovanje, i onda ćeš napredovati do neslućenih  visina. Ja nijesam jedan od njih, zato sam čežnjivo pomislio na  izbrisano i vratio se romanu koji nije predviđen za izabrane, već za  rudare koji danoćno kopaju tunele kako bi iskamčili nešto olova da se otisne na reciklirani papir, koji će pročitati rijetki iz mog kvarta. Tražiće sebe u romanu. Psovaće i kleti autora, koji se drznuo da kopa  po ranama koje su još uvijek svježe i neće se zamiriti ni na deveto  koljeno, jer svako zlo se kod nas čuva pomno poput potomstva”, stoji  u uvodnoj kolumni  Nenezićevog romana simboličnog naziva “Katarakta”  čiji je autor – književni lik Ivo Džada.

Obrad Nenezić je diplomirani dramaturg; Scenarista dugometražnih filmova: Balkanska braća i As pik, prvi crnogorski predstavnik za Oskara; Autor dramskih tekstova: Jelena Savojska, Proljećna žetva, Nobelovci, Neženje, Bubamara, Baksuz bluz, Taštinarije, Multiminijevci i autor pozorišnih predstava: Persone non grate, Ždera iz kontejnera i Sveti i prokleti; knjiga poezije: Pisma gospođici M i Poezija; romana Ljetopisje zaboravljenog grada i Osmijeh za Mariju Mihailovič. Drame i poezija su mu prevedeni na više jezi­ka. Naučne radove objavljuje u domaćim i inostranim štampanim i digitalnim časopisima.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + five =