Narodni muzej Crne Gore – Izložba Borisa Cvjetanovića

 

 

 

Izložba

Borisa Cvjetanovića

 

Priroda i grad

 

 

Organizator: Narodni muzej Crne Gore

Mjesto održavanja: Galerija Atelje DADO, Dvorski trg Cetinje

Kustoskinja: Mirjana Dabović Pejović
Otvaranje izložbe: utorak, 05. decembar 2017. u 19:00 časova
Trajanje izložbe: 05. decembar – 31. decembar 2017.

Prezentacija: 06. decembar u 12 h

 

U utorak, 05. decembra 2017. godine s početkom u 19h u Galeriji Atelje DADO biće otvorena izložba Borisa Cvjetanovića Priroda i grad.

Boris Cvjetanović rođen je 1953. u Zagrebu. Školovao se u Zagrebu na Školi primijenjene umjetnosti (Odsjek kiparstva i industrijskog dizajna) te Pedagoškoj akademiji – likovni smjer. Nakon školovanja radio je osam godina kao kipar restaurator u Restauratorskom zavodu Hrvatske. U tom se razdoblju počeo baviti fotografijom, a od 1981. i objavljivati fotografije u studentskim časopisima (“Studentskom listu”, “Poletu”). Godine 1984. napušta posao restauratora i profesionalno se bavi fotografijom u statusu slobodnog samostalnog umjetnika. Od 1981. do danas ostvario je niz samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i u svijetu. Objavljivao je fotografije u brojnim novinama i časopisima. Tokom 1987. i 1988. godine bio je urednik fotografije u SL-u. Nagrađivan je u Japanu na izložbi “-ism ’95: The 1st Tokyo International Photo-Biennale” nagradom Nikon Camera Co., a u Hrvatskoj 1997. Velikom nagradom na izložbi Hrvatska fotografija, te nagradom Homo volans. Predstavljao na pedesetom Venecijanskom biennalu Hrvatsku zajedno s Anom Opalić. 

Godine 1996. objavio je knjigu fotografija “Prizori bez značaja”. Fotografije Borisa Cvjetanovića zastupljene su u knjizi “Echoes – Contemporary Art at the Age of  Endless Conclusions” Francesca Bonamija (The Monacelli Press, New York, 1996.). Njegove fotografije nalaze se u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Tokyo Metropolitan Museum of Photography, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Galeriji umjetnina Split, Zbirci Filip Trade – Lauba, Narodnom muzeju Zadar, Hrvatskom povijesnom muzeju, Galerije Dante Marino Cettina te privatnim zbirkama.

 

O Cvjetanovićevom radu, likovni kritičar, pisac i umjetnik Boris Greiner između ostalog je zapisao:

PRIRODA I GRAD

Ili priroda u gradu. Iako bi, udaljujući objektiv nekoliko kilometara gore, bilo vidljivo da je prirode ipak znatno više i da je grad u prirodi. Moglo bi se čak reći da su priroda i grad ne neki način suprotstavljeni i da je temelj te suprotstavljenosti zapravo i razlog nastanka grada. Jer je načelo kojem je priroda u svojoj organici odgovorna (koje je gotovo pa i apsolutno jer iz njega i proizlazi ideja o savršenom skladu kojeg sve ostalo može tek nesavršeno oponašati) za grad opasno. Grad se, slijedeći svoje nekakvo načelo, iz prirode izdvaja i pripušta ju u sebe tek kontrolirano. Iako je ta kontrola manje ili više uspješna ipak je primjetno da priroda u gradu pomalo gubi svoje osnovne značajke i da se ponekad čak može doimati i neskladnom.

Cvjetanović se već dokazao kao pažljivi i pronicljivi proučavatelj grada. O tome svjedoči njegova opsežna i još uvijek otvorena serija fotografija ‘Grad’.  Na tim se fotografijama, međutim, uopće ne pojavljuje čovjek kao ključni čimbenik grada, nego tek posljedice ili tragovi njegova postojanja i djelovanja. Te je tragove Cvjetanović do te mjere plastično uspio predstaviti da se stiče dojam kako grad kao glavni junak ne samo da ima svoj život nego da taj život teče gotovo usporedno sa životima njegovih stanovnika.

 

Ulaz slobodan.