Narodni muzej Crne Gore – Izložba “Doba heroja”

 

 

IZLOŽBA

Doba heroja 

iz kolekcije Narodnog muzeja Crne Gore

izložba posvećena stogodišnjici Oktobarske revolucije

 

 

Organizator: Narodni muzej Crne Gore
Mjesto održavanja: Galerija Atelje DADO, Dvorski trg, Cetinje
Kustoskinja: Ljiljana Karadžić

Otvaranje izložbe: petak, 4. avgust 2017. u 20:00 časova
Trajanje izložbe: 4. avgust – 10. septembar 2017.

 

U petak, 4. avgusta s početkom u 20 časova, u Ateljeu Dado, biće otvorena izložba „Doba heroja – iz kolekcije Narodnog muzeja Crne Gore”.

Na izložbi će biti prikazani radovi crnogorskih i jugoslovenskih umjetnika koji su nastajali nakon II svjetskog rata do kasnih šezdesetih, a koji u ikonografskom smislu tematizuju narodnooslobodilačku borbu i period izgradnje socijalističkog društva. Revolucionarni zanos, duh kolektiviteta i vjera u istorijsku misiju socijalističkog društva koji su obilježili poslijeratni period bili su karakteristični i za umjetnost od koje se zahtijevala vaspitno-pedagoška uloga. U poratnim godinama podrazumijevao se visok stepen srodstva revolucionarnog romantizama i socijalističkog realizma koji su zagovarali „herojski idealizam” figure, jer se jedino tako mogla predstaviti istina o novom čovjeku. Tokom vremena doktrinarni pristup umjetnosti počeo je da labavi, ali je veliki broj umjetnika koji su iskusili ratne strahote, a potom i vjeru u ideal napretka novog društva, nastavio je kontinuirano, ili sporadično da se bavi reavolucionarnom tematikom, prilagođavajući je svojim likovnim poetikama. Naravno, umjetnički dometi nijesu zavisili od programske sadržine djela, već od snage talenta i autorske autentičnosti svakog stvaraoca ponaosob. Socijalistički realizam u tom periodu i njegovi zakašnjeli odjeci u narednoj deceniji nije bio samo doktrinarna umjetnost nametnuta od strane vlasti koji proizvodi očekivane ideološke sadržaje, i koji je represivno cenzurisao slobodu i kreaciju, kako se često pojednostavljuje i posmatra jednostrano, već je bio i izraz lične volje umjetnika i njihove iskrene pripadnosti društvu i posvećenosti idealu socijalne pravde. Zbog toga su neophodna kritička istraživanja složenog koneksta u kom je nastajala ta umjetnost kako bi se izbjegli, sa jedne strane neoliberalni pogled i nacionalistički diskurs koji poništava njene vrijednosti, a sa druge, nostalgična glorifikacija i bezuslovna afirmacija obojena salonskim ljevičarenjem.

Na izložbi su predstavljeni radovi Mila Milunovića, Petra Lubarde, Miloša Vuškovića, Milana Božovića, Aca Prijića, Sava Radulovića, Antona Lukatelija, Marka Brežanina, Ivana Medara i Ivana Sabolića.

Radno vrijeme Galerije:
utorak – subota: 10h – 14h; 18 – 21h

Ulaz slobodan.         

   

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 2 =