Narodni muzej Crne Gore – Izložba Lidije Delić

 

 

 

Organizator: Narodni muzej Crne Gore

Mjesto održavanja: Galerija Atelje DADO, Dvorski trg Cetinje

Kustoskinja: Ljiljana Karadžić

Otvaranje izložbe: petak, 20. oktobar 2017. u 19:00 časova
Trajanje izložbe: 20. oktobar – 06. novembar 2017.

 

U petak, 20. oktobra sa početkom u 19 časova u Ateljeu DADO biće otvorena izložba „Šta želi da postane čovek koji posmatra kamen?” Lidije Delić.

Izložba se sastoji od tri instalacije, od kojih svaka ima za polazište kamen kao materijal koji upućuje na pejzaž. Postavka propituje kakav je to zaista pejzaž, kako ga doživljavamo i na koji način pejzaž prenosi izvjesne informacije. 

Konceptualno i strukturalno, rad Lidije Delić počiva na intermedijumskom istraživanju povezanosti i odnosa između sopstvenih unutrašnjih procesa i prostora koji nas okružuje. Polazna tačka njenog pristupa je ideja da svijet oko nas ne možemo razumjeti kao sistem pre-definisanih predmeta i koncepata koje zatim naknadno racionalno biramo, već kao gustu mrežu nedovršenih procesa, u kojoj su očigledno stabilne stvari samo odraz stabilnosti njihovih slika.

Lidija Delić (1986, Nikšić, Crna Gora) je doktorirala na Interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2015. godine. Od 2012. godine aktivno radi kao član i organizator umetničkog prostora U10. Jedna je od pet dobitnica Henkel nagrade za Srbiju (2008). Dobitnica nagrade za crtež aukcijske kuće iz Rima, Gioielli di Carta (2010). Njen rad se nalazi u kolekciji ING Banke (ING), Amsterdam, Holandija i u kolekciji Akademije umetnosti u Novom Sadu. Izlagala na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostrantvu uključujući izložbe ‘I am where I should like to be’, Navigator galerija, sa Marijom Dragojlović, Beograd (2017); ‘Sunset Journeys’ Circuloquadro, Milano, Italija (2017); ‘PARALLEL VIENNA 2015’, Alte Post, U10 grupna izložba (Beč, 2015); ‘LISTE Art Fair’, U10 grupna izložba (Bazel, 2015). U 2017. godini Lidija je predstavljala Srbiju na 18. Međunarodnom bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana (BJCEM), u Tirani, u Albaniji. Finalistkinja je nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2017. godinu. Živi i radi u Beogradu.

Ulaz slobodan.