Narodni muzej Crne Gore – Izložba “Pečati iz fondova Dvorskog arhiva”


Izložba pod nazivom “PEČATI iz fondova Dvorskog arhiva”, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, biće otvorena u petak, 13. decembra, u 19 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnostu “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

Projekat je zamišljen kao ekspozicija otisaka pečata koji se nalaze u bogatim fondovima nekadašnjeg Dvorskog arhiva (danas Arhivsko-bibliotečkog odjeljenja Narodnog muzeja Crne Gore), u vidu multimedijalne izložbe sa pratećim katalogom.

Na izložbi će biti prezentovano preko 200 otisaka pečata, od pečata Ivana Crnojevića iz 1482. godine, do 1869. godine, odnosno do početka upotrebe telegrafa u Crnoj Gori.

– Izložba će biti još jedan način da se pokaže raskoš fondova Narodnog muzeja i Dvorskog arhiva koji je ujedno i najvažniji novovjekovni arhivski fond u Crnoj Gori, a katalog uvod za naučnu studiju i monografiju o ovoj problematici. Biće prikazani pečati različitih oblika (okrugli, četvrtasti, jajoliki, romboidni), tipova (natpisni, portretni, grbovni) i dimenzija (od 1 do 5 cm). Pečati su prezentovani kao tri cjeline, nastale po njihovoj provinijenciji – hrišćanski, osmanski mohuri i profani. Vjerovatno najveći domet ove izložbe su upravo osmanski mohuri, zbog njihove specifičnosti, jer svaki sadrži ime, titulu vlasnika, godinu iz koje je i najčešće po jedan stih iz Kurana. Uz to su bogato ukrašeni ornmentikom, pa su i vizuelno vrlo atraktivni – kazao je jedan od autora izložbe, istoričar Petar Glendža.

Izložbu će otvoriti ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori, Songul Ozan.

Autori izložbe su istoričari Petar Glendža i Miloš Perišić, a projekat je finansijski pomoglo Ministarstvo kulture Crne Gore.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 − 2 =