Narodni muzej Crne Gore – Retrospektivna izložba Slobodana Boba Slovinića

 

 

 

Retrospektivna izložba 

Slobodana Boba Slovinića

 

 

Organizator: Narodni muzej Crne Gore

Mjesto održavanja: Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, Cetinje

Kustosi izložbe: Ljiljana Zeković, Miloš Marjanović

Otvaranje izložbe: petak, 17. novembar 2017. u 19:00 časova
Trajanje izložbe: 17. novembar – 31. decembar 2017.

Stručno vođenje kroz izložbu: srijeda, 29. novembar u 12h

Promocija monografije: utorak, 12. decembar, u 12h, Crnogorska galerija umjetnosti „Miodrag Dado Đurić, Cetinje

 

U petak, 17. novembra, sa početkom u 19 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ biće otvorena retrospektivna izložba Slobodana Boba Slovinića. Na izložbi će biti prezentovano oko 100 djela iz preko 20 ciklusa bogatog, višedecenijskog opusa umjetnika koji obuhvata period od ranih šezdesetih godina XX vijeka do danas.

Izložbu prati monografija o umjetniku u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu i sport SO Podgorica. Urednica monografije i autorka studijskog teksta je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, koja je, između ostalog, zapisala: „U njegovom slikarskom opusu, koji možemo povezati sa originalno interpretiranim elementima modernog klasicizma, nadrealizma, ekspresionizma, apstraktnog i metafizičko-oniričkog slikarstva, značajnu ulogu odigrale su i reminiscencije na barokno slikarstvo trompe loeil koje se manifestuje u majstorski izvedenim iluzionističkim skraćenjima figura koje lebde u transcendentalnom prostoru. Originalnost, emotivnost, a prije svega, njegova neizmjerna ljubav prema slikarstvu i mogućnostima koje ono pruža u otkrivanju novih likovnih, estetskih i saznajnih prostora, daje Slobodanu Sloviniću posebno mjesto u crnogorskoj likovnoj umjetnosti“.

 

BIOGRAFIJA:
Slobodan Bobo Slovinić rođen je 1943. u Budvi. Rano djetinjstvo proveo u Budvi i u Kotoru. Srednje obrazovanje stekao na Cetinju i u Titogradu, maturirao je 1961. u gimnaziji „Slobodan Škerović”, u Titogradu. Diplomirao je 1966. na Akademiji za primijenjene umjetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi profesora Đorđa Krekića. Bio je na studijskim putovanjima u Grčkoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Iraku, SSSR-u, Španiji. Prvi put se predstavio 1961. godine na grupnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici. Za vrijeme studija izlaže sa prijateljima u kafani „?” u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1965. u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada je imao preko 50 samostalnih i više od 300 grupnih i kolektivnih izložbi u našoj zemlji i u inostranstvu. Prvo priznanje, Zlatnu plaketu za slikarstvo, dobio je 1989. na izložbi u kafani „?”, u Beogradu. Dobitnik je mnogih drugih nagrada i priznanja, među kojima: 1977. Nagrada „Oslobođenja Titograda” za slikarstvo; 1980. Prva nagrada „Zimskog salona”, Herceg Novi; 1983. Nagrada za slikarstvo „Grada Breseja”, Francuska; 1984. Nagrada Fonda „Moša Pijade”, na XVIII Likovnom salonu „13. novembar”, Cetinje; 1987. Prva nagrada salona „13. novembar”, Cetinje; 1988. „Počasna nagrada” za slikarstvo, Saveza francuskih umjetnika, Pariz; 1989. Nagrada za slikarstvo „Le Franc Bourgeois”, Bresej; 1990. „Novembarska nagrada” za slikarstvo, Budva; 1990. „Trinaestojulska nagrada” Crne Gore; 1995. Plaketa „Beli anđeo” za slikarstvo, Prijepolje; Istaknuti je kulturni stvaralac Crne Gore od 2010. Član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od 1968. Izabran 1978. za sekretara Odbora za likovne umjetnosti CANU. Postao 1982/1983. član „Maison des Artistes” u Parizu. Učestvovao je u radu više slikarskih kolonija. Kreirao je više od 400 projekata unutrašnjeg uređenja prostora i drugih projekata od kojih je većina realizovana. Bio je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Autor je knjiga: „Pariski zapisi” iz 1996; „Umjetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore” iz 2010; „Ars Libris” iz 2013. Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se enterijerom i dizajnom, živi i stvara u Podgorici i u Budvi.

Izložba je će biti otvorena za posjetioce do 31. decembra 2017. godine.

Ulaz slobodan.