Narodni muzej Crne Gore – Spoj između umjetnosti i baštine


Narodni muzej Crne Gore predstavlja višeminutne, promotivne filmove o Muzeju kralja Nikole, Njegoševoj muzeju – Biljardi i Umjetničkom muzeju. Filmovi su rađeni u saradnji sa Baletskom školom “Princeza Ksenija” i baletskim duom “AcroDuoBallet”, koji čine Elena Petričenko i Sergej Čumakov.

U kratkim, artističkim filmovima, balet kao jedna od najsenzitivnijih i najzahtjevnijih umjetnosti, vodi gledaoce kroz sadržaje Narodnog muzeja, čime je napravljen svojevrstan spoj između umjetnosti i baštine Crne Gore.

-Inicijalna ideja zasniva se na, za naše prostore, inovativnom pristupu promovisanja sadržaja Narodnog muzeja time da umjetnošću – baletom prezentujemo kulturnu baštinu i likovnu umjetnost Crne Gore pohranjenu u našim muzejima. Konceptualno-praktičnu realizaciju ove ideje ostvarili smo u saradnji sa baletskom školom “Princeza Ksenija” i njenim profesorima, Elenom Petričenko i Sergejem Čumakovim, poznatim umjetnicima koji su  reputaciju godinama sticali nastupajući na svjetskim pozornicama. Izbjegavajući stereotipna predstavjanja, atipičnim obilaskom odabranih muzejskih sadržaja, referišemo na istinske vrijednosti koje imaju/pronalaze svoju publiku – kazala je direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović i dodala da film o Muzeju kralja Nikole, poput žmurke, igrom sakrivanja/otkrivanja, kreće nas sobama/prostorima dvorca i prikazuje referentne sadržaje.

Ona je pojasnila da adekvatni kostimi i muzika prate muzealski narativ – dvorski kostimi u Dvorcu, a moderni/artistički u Umjetničkom muzeju. Takođe, odgovarajuća muzika, od svjetskih klasika do muzike sa Dvora kralja Nikole, govori o onovremenom društveno-političkom kontekstu naše države u širim, evropskim okvirima.

Najavu ovog promo-materijala imali smo u nedavno emitovanoj čestitki Narodnog muzeja povodom najznačajnijeg crnogorskog praznika – Dana državnosti. Filmovi se mogu pogledati na YouTube kanalu i društvenim mrežama Narodnog muzeja Crne Gore.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four − 2 =