Narodni muzej partner u regionalnom projektu “Teritorija kulture”


Narodni muzej Crne Gore postao je partner u projektu „Teritorija kulture: Kako skrenuti sa puta i naći se na pravom mjestu?“. Projekat će zajednički realizovati Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, kao nosilac i partneri: Umjetnička galerija „Nadežda Petrović“ iz Čačka i Narodni muzej Crne Gore, koji će u narednim mjesecima, kroz zajedničke programske aktivnosti povezati vodeće institucije kulture Cetinja, Čačka i Banjaluke. Cilj projekta je stvaranje istraživačke platforme koja je usmjerena na razvoj kreativnog i otvorenog dijaloga namijenjenog mladima.

Projekat „Teritorija kulture” realizovaće se kroz dvije programske linije od kojih prva podrazumijeva organizaciju interdisciplinarne ljetnje škole za umjetnost i kritiku u Banjaluci i na Cetinju, koju će voditi eminentni stručnjaci i predavači iz regiona. Ovaj program namijenjen je mladim studentima i studentkinjama, umjetnicima i umjetnicama kao i specijalizovanim medijima u oblasti kulture. Polaznici škole će kritičkim i interdisciplinarnim pristupom mapirati relevantne tačke kulturne povezanosti, savremenih umjetničkih kretanja i kritičkih opservacija kroz zajedničku mapu regiona na primjeru Memorijala Nadežde Petrović, kao najstarije i najprestižnije bijenalne manifestacije u regionu.

Druga programska linija ovog projekta biće usmjerena na podršku ženama umjetnicama i njihovoj afirmaciji u kontekstu relevantnih umjetničkih događaja kao što je 30. Memorijal Nadežde Petrović, koji će u ovom slučaju poslužiti kao razvojna platforma za promociju ravnopravnosti polova isticanjem sloboda u prezentaciji ženskih mišljenja, zasnovanih na analizi društvenih odnosa, međugeneracijskom dijalogu i marginalizovanim društvenim grupama u cilju stvaranja demokratičnog društva. 

Cilj ovog zajedničkog regionalnog projekta je da se kroz navedene aktivnosti u fokusu javnosti nastavi kontinuitet saradnje i kulturne razmjene na postjugoslovenskim prostorima. Prezentovanjem savremene umjetničke scene stvoriće se novo mjesto dijaloga i razvoja kritičkog mišljenja u cilju društvene kohezije, opšteg dobra i međukulturalne regionalne saradnje, koja teži uključivanju šireg postjugoslovenskog prostora.

Zajednički regionalni program „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, u okviru kojeg će se realizovati projekat “Teritorija kulture”, sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 + 12 =