Narodni muzej predstavio izložbu „Velikani među nama“ na prvom „Lab festu“Narodni muzej Crne Gore predstavio je reprodukcije izabranih djela koja čine vrijedan dio zbirki Umjetničkog muzeja, drugog dana Festivala kulturne baštine “Lab fest”, koji se održava na Karuču na Skadarskom jezeru.

Predstavljena su djela velikana crnogorske likovne umjetnosti koji su svojim stvaralaštvom obilježili, ne samo crnogorsku, već i regionalnu i evropsku kulturu.

Pored programa Narodnog muzeja, organizovana je izložba arhivskih fotografija “Ribarstvo – Rijeka Crnojevića”, izložba modela inspirisanih narodnom nošnjom i epohom Petrovića autorke dr Anastazije Miranović, kao i koncert Sanje Raičković i Šula Jovovića – džez izvedbe crnogorskih narodnih pjesama.

– Bilo je zadovoljstvo učestvovati kao autor i priređivati u partnerstvu sa NVO Zona kulture, Udruženjem likovnih umjetnika CG i AP Print prvi Festival kulturne baštine u Crnoj Gori. Narodni muzej se kao partner pojavio sa izložbom „Velikani među vama“, reprodukcijama djela poznatih likovnih umjetnika iz svog fundusa. Kao autorka prikazala sam modele inspirisane epohom Petrovića i našim nacionalnim kostimom, koji su nestvarno djelovali inpostirani u Zimovniku Sv. Petra Cetinjskog na Karuču. Kontekstualizacija kulturne baštine i savremenih umjetničkih praksi još jednom je pokazala da imamo resurse sa nevjerovatnim potencijalima koje treba adekvatno artikulisati. Prvi „Lab Fest“ je to dokazao – kazala je direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, dr Anastazija Miranović.

Današnji, poslednji dan Lab festa obilježiće izložba “Oktoih Tempus” autora Igora Rakčevića, prezentacija umjetničkih djela nastalih u produkciji Festivala, koncert klape Kamerton, direktni prenos zarona kod potopljenog broda Skenderbeg ronilačke jedinice Vojske Crne Gore, obilazak Žabljaka Crnojevića uz stručno vođenje, kao i Gastronomska laboratorija.

Koncept Lab festa razvila je NVO Zona kulture kroz partnerstvo sa Narodnim muzejom Crne Gore, AP Print d.o.o. i Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore, koji ima za cilj promociju kulturnog i prirodnog pejzaža, kulturne baštine i biodiverziteta u koaliciji sa savremenim umjetničkim izrazom i drugim kreativim djelatnostima.

Organizaciju festivala je sufinansiralo Ministarstvo kulture Crne Gore, a pomoć su pružili Ministarstvo odbrane – Vojska Crne Gore, Kompanija Plantaže A.D., Pivara Trebjesa, Garaža d.o.o., Radna soba d.o.o., Vapor d.o.o., Vinarija Mrkan, Vinarija Rakčević – Smokovci i Ledo d.o.o. Podgorica.