Naučni simpozijum “Gradište – manastir u Paštrovićima”

 

 

plakat

 

Mеђународни мултидисциплинарни научни симпозијум “Градиште – манастир у Паштровићима”, ускоро ће се одржати у Петровцу на Мору, Буљарици и у Београду, а на ком ће узети учешће преко 40 референтних научника и стручњака из Црне Горе, Србије, Италије и Русије.

Овај симпозијум један је у низу пригодних програма који се одржавају у години када се, према народној традицији Паштровића и Цркве, обиљежава 900 година постојања цркве Св. Николе (1116–2016), централне цркве манастира Градиште у Буљарици. 

 

Симпозијум има два главна циља: 

crkva-sv-nikole1) да окупи референтну научну и стручну јавност која ће, путем излагања и дискусија, објединити што више познатих података и понудити нова сазнања о овом манастиру, и 

2) да утиче на подизање нивоа јавне свијести о значају и вриједностима манастира Градиште, као и сакралне и културне баштине, уопште. 

 

Рад симпозијума и богатог пратећег програма одвијаће се у неколико сегмената:

– 4. и 5. новембра у кино сали Спомен дома „Црвена комуна“ у Петровцу на Мору (свечано отварање 4. новембра у 16.00 часова, 5 новембра почетак у 9.00 часова)

– 6. новембра у манастиру Градиште (8.00 Света архијерејска литургија), и

– 12. и 13. новембра у Етнографском музеју у Београду (кино сала; почетак рада 12. новембра у 11.00 часова, а 13. новембра у 10.00 часова). 

 

Организатор симпозијума је манастир Градиште, уз подршку ЈУ Музеји и галерије Будве и Етнографског музеја у Београду, а пријатељи су Туристичка организација Будва, Радио телевизија Будва, Радио телевизија Србије, “Cadmus Cineplex” (Будва), “Spidermax” – предузеће за дизајн, штампу и монтажу (Будва) и “Папалада” – ресторан рибље и медитеранске хране (Београд).

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


6 + fourteen =