NB Crne Gore „Đurđe Crnojević“ – Objavljen trobroj Bibliografskog vjesnika

 

Nacionalna biblioteka Djurdje Crnojevic 2

 

 

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ objavila je trobroj Bibliografskog vjesnika za 2015. godinu, stručnog časopisa u kojem se obrađuju bibliografski tekstovi i bio-bibliografska istraživanja, kao i prilozi iz kulturne istorije Crne Gore.

U novom Vjesniku (godina XLIV), u okviru rubrike Bibliografija, objavljene su bibliografije KNJIŽEVNOST I JEZIK U NEDJELJNIKU „MONITOR“(2001-2010) Ljiljane Đorđević, PRIČA „POBJEDE“: BIBLIOGRAFIJA Vere Đukanović i  MOJKOVAČKA BITKA – PRILOG BIBLIOGRAFIJI Dobrila Aranitovića. U rubrici Bio-bibliografija izašli su naslovi BIO-BIBLIOGRAFIJA – AKADEMIK DR MILICA KOSTIĆ – sa dopunama Branke Marović za period 2003-2015 akademika dr Dušana J. Martinovića i RADOVAN  VUJADINOVIĆ – BIO-BIBLIOGRAFIJA (1941-2015) Dobrila Aranitovića. Iz oblasti kulturne istorije Marina Šoć je napisala tekst SUKNJA (DIO NACIONALNOG KOSTIMA) KRALJICE MILENE SA JUBILARNE SVETKOVINE 1910. GODINE. Tekst iz oblasti bibliotekarstva INFORMACIONA I MEDIJSKA PISMENOST – STRATEGIJA I OBUKA (PROJEKAT PODRŽAN KROZ PROGRAM UNESCO PARTICIPACIJA 2014/2015) potpisuju Jelena Đurović, Gordana Ljubanović i Vesna Kovačević. U rubrici Prikazi i bilješke objavljeno je nekoliko tekstova: SLOVO O DOBRILU ARANITOVIĆU POVODOM NjEGOVE KNJIGE FILOZOFSKO-BOGOSLOVSKI ASPEKT NJEGOŠEVOG DELA prof. dr Radomira Đorđevića, DOKUMENTARNO-MEMORIJALNI OMAŽ „BEZ VAS SE NE MOŽE PISATI ISTORIJA“ prof. dr Milice Pejanović Đurišić, zatim POSLJEDNJI SUSRET SA DANILOM KIŠOM Dimitrija Popovića i POGODINOVIM TRAGOM Dobrila Aranitovića. Milorad T. Milović u rubrici In memoriam objavio je tekst NIKOLA RACKOVIĆ (1935-2015).

Uz novi trobroj Bibliografskog vjesnika objavljen je i separat AKADEMIK MILICA KOSTIĆ BIO-BIBLIOGRFIJA – SA DOPUNAMA BRANKE MAROVIĆ ZA PERIOD 2003-2015.

Nacionalna biblioteka, zajedno sa Društvom bibliotekara Crne Gore, pokrenula je 1961. godine stručni časopis Bibliografski vjesnik, koji se posljednjih nekoliko godina publikuje u jednoj svesci kao trobroj.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen + 20 =