NB “Radosav Ljumović” – Književno veče Dragane Kršenković Brković

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“, povodom Međunarodnog dana knjige za đecu, organizuje u utorak, 2. aprila 2019. godine, u 19:00 časova, u Kosoj sali Biblioteke, književno veče “KNJIŽEVNO STVARALAŠTVO ZA DJECU DRAGANE KRŠENKOVIĆ BRKOVIĆ”.

Učestvuju književnik Nenad VUJADINOVIĆ, književna kritičarka Sofija KALEZIĆ i autorka. Moderatorka  je Vesna ŠOŠKIĆ.

U svojoj studiji “Književno stvaralaštvo za djecu Dragane Kršenković Brković” Sofija Kalezić je, između ostalog, zapisala: „Specifična bajkovna vrsta maštovitosti, koja podrazumijeva obilježja arhetipskog, u stvaralaštvu za djecu Dragane Kršenković Brković kao da doziva davnine, tragajući za matricom događaja i za opštim u pojavnom. Njena snaga ogleda se u sposobnosti da pojedinačno obujmi i prekrije opštim, čime se potencira sloj metafizičkog značenja ka kome teže jednako i tradicionalna i savremena bajka.  Od tkiva mašte i sna, autorka gradi svoj autohtoni umjetnički svijet. Od ljudske nevolje i  potrebe da se ta nevolja prevaziđe, ona u svojim ostvarenjima stvara vlastito carstvo, od zapretenih, zagubljenih sjećanja kolektivne duše svijeta, stvarajući jedinstvenu metaforu o čovjekovoj čežnji, da makar u priči izađe izvan sopstvenih okvira, savladavajući prostor, vrijeme i sudbinu.“

Knjiga bajki Duh Manitog jezera Dragane Kršenković Brković nagrađena je White Ravens nagradom za 2011. godinu, koju dodjeljuje Internationale Jugendbibliothek iz Minhena. U katalogu ove nagrade stoji: “U četiri nove bajke autorka uspijeva da predstavi susret dobra i zla na tipično bajkovit način, utkivajući rezultat sukoba u različite sižee (…) Zahvaljujući njihovoj dramskoj formi (…) ove bajke dobijaju na tolikoj neposrednosti da podsjećaju na sekvence iz nekog fantastičnog filma; takođe, one tokom čitanja stvaraju tako ogroman vrtlog da čitaoci teško mogu da im odole.”

Dragana Kršenković Brković autorka je romana Atelanska igra i Izgubljeni pečat, zbirki pripovedaka Vatra u Aleksandriji i Gospodarska palata, zbirke jednočinki Iza nevidljivog zida, monografije Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u „Ranim jadima“ Danila Kiša, kao i knjiga za đecu – Tajna plavog kristala, Duh Manitog jezera, Muzičar s cilindrom i cvijetom na reveru, Modra planina i Tajna jedne Tajne.

Diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti, katedra za dramaturgiju, Univerziteta umetnosti u Beogradu, i na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu, Nauka o književnosti, Univerzitet Crne Gore. Bila je gostujuća književnica i Hubert H. Humphrey, OeAD, The Austrian Federal Chancellery & KulturKontak Austria, Nemzeti Kulturalis Alap (The National Cultural Fund of Hungary), Apexart, Art Omi, The Whiting Foundation i UNESCO-ova stipendistkinja u Njujorku, državi Njujork, Washington DC, Kaliforniji, Beču, Gracu, Pečuju, Bolonji, Bratislavi i na Rodosu. Kršenković Brkovićje od 2008. do 2018. godine nominovana za Astrid Lindgren Memoral Award, najveću književnu nagradu u stvaralaštvu za đecu u svijetu, koju dodeljuje Vlada Švedske.

Međunarodni dan knjige za đecu (International Children’s Book Day) UNESCO je ustanovio 1967. godine, na dan rođenja H.K.Andersena, sa ciljem da se đeci širom svijeta pošalje poruka o magiji književnog nadahnuća i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj riječi.