NB „Radosav Ljumović“ Podgorica – Predstavljanje knjige MEMOARI prota Mihaila BOROZANANarodna biblioteka „Radosav Ljumović“ Podgorica

organizuju predstavljanje knjige

MEMOARI

prota Mihaila BOROZANA
Učestvuju:      

Slobodan Bobo ČUKIĆ, publicista

Ljubo MUDREŠA, književnik, novinar i

Nikola BOROZAN, priređivač


Autor „Memoara“ proto Mihailo Perov Borozan je rođen 1900. u Bokovu pored Cetinja, a umro 1982. godine na Cetinju. Memoare je pisao 1976-77. i u njima obuhvata period od svog djetinjstva do 1944. Bio je, između ostalog, učesnik Božićnog ustanka, što i opisuje u ovoj knjizi. Tu govori kako je, zajedno s ocem i rođacima, nakon neuspjelog ustanka, zatvoren u Bogdanovom kraju. Opisuje zatim period tzv. bijelog terora, kada je, između ostalog, s porodicom bio zatvoren u jednoj kući u selu zbog toga što mu je brat bio komita. Kasnije je završio gimnaziju, pa upisao bogosloviju na Cetinju i potom postao svještenik.

Prota Mihailo opisuje događaje 12. jula 1941, segmente ustanka 13. jula, kao i niz drugih događaja, završno sa oslobođenjem Cetinja u novembru 1944. Pritom ispoljava antifašistički senzibilitet i s ponosom govori o ličnom doprinosu sprječavanju sukoba među politički podijeljenim plemenicima.

Ovi „Memoari“ su klasično autobiografsko djelo, ali i jedinstvena hronika prve polovine XX vijeka Bokova, Cetinja i Crne Gore. „Radi se o jednoj knjizi koja sadržajem ulazi u društvene i političke ožiljke crnogorskoga naroda u njegovim najtežim trenucima”, rekao je istoričar dr Boban Batrićević, recenzent „Memoara“ na promociji knjige na Cetinju, 11.2.2019.

Izdavač knjige je štamparija IVPE, Cetinje.

„Memoari“ su objavljeni krajem 2018. godine u čast 100. godišnjice Božićnog ustanka.Kosa sala Biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica, Njegoševa 22

SRIJEDA, 13. marta 2019. godine, u 19h