NB “Radosav Ljumović” – Predstavljanje knjige “Piperi u Drugom svjetskom ratu” Slobodana Simovića

 

 

Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore

i

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ Podgorica

organizuju predstavljanje knjige

 

 

PIPERI U DRUGOM SVJETSKOM RATU

autora

Slobodana SIMOVIĆA

 

 

Učestvuju:     

Dr Slavko BURZANOVIĆ,

Marijan Mašo MILJIĆ,

Dragan Mitov ĐUROVIĆ i

autor

 

Slobodan M. SIMOVIĆ (Piperi, Podgorica 1936), profesor istorije, istaknuti dugogodišnji društveno-politički radnik, predsjednik Skupštine opštine Podgorica u dva mandata. Potpredsjednik je SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Objavio je knjige “Piperi u balkanskim ratovima” (Podgorica 2010), “Piperi u Prvom svjetskom ratu” (Podgorica 2014) i “Piperi u Drugom svjetskom ratu” (Podgorica 2018).

U periodičnim publikacijama objavio je više zapaženih tekstova.

Živi u Podgorici.

 

“Istoriju piperskog kraja u Drugom svjetskom ratu (autor) sagledava prije svega kroz doprinos Pipera oslobodilačkoj antifašističkoj borbi. Njegova pažnja prevashodno je usmjerena na aktere te borbe i na stradanja piperskog kraja zbog nemilosrdne represije vršene od strane italijanskog i njemačkog okupatora i četničkih kolaboracionističkih formacija. Autor se suočio sa nemogućnošću da istoriju Pipera u Drugom svjetskom ratu sagledava isključivo u prostornom okviru plemena i Crne Gore jer je značajan dio oslobodilačke antifašističke borbe Pipera bio vezan za druge prostore širom Jugoslavije, a u nekim slučajevima čak i van njenih granica. Pojedina poglavlja ove knjige zato liče na izvode iz ratnih hronika elitnih jugoslovenskih, partizanskih jedinica i bave se najslavnijim i najtežim bitkama jugoslovenskih partizana od Pljevaljske bitke, Kupresa, Neretve, Sutjeske sve do završnih borbi za konačno oslobođenje zemlje” – piše, između ostalog, dr Slavko Burzanović u recenziji knjige.

 

Kosa sala Biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica, Njegoševa 22

SRIJEDA, 11. jula 2018. godine, 19h