NB „Radosav Ljumović“ – Predstavljanje romana “Engleska posla 2”

 

 

Narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ Podgorica

organizuje predstavljanje romana

 

ENGLESKA POSLA 2

– Sunovrat u prošlost –

autora

Miroja VUKOVIĆA

 

 

 

Učestvuju:

prof. dr Siniša JELUŠIĆ,

mr Bogić RAKOČEVIĆ,

Jovanka VUKANOVIĆ i

autor

 

Medijatorka: Vesna ŠOŠKIĆ

 

 

Miroje Vuković rođen je 1946. godine u Brijegu, Šćepan Polje u Pivi. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu, grupa jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik.

Objavio je zbirke pjesama „Traganja“ (1998), „Nezvani gost“ (1994), „Rijeka bez obala“ (2014); zbirke pripovijedaka „Ram za priču o Jakovu“ (1989) i „Drugo lice stvari“ (1989); knjigu proze „Godine prošle“ (2015); romane „Ja-Tara“ (1991), „Aluge“ (1996), „Engleska posla“ (2000), studiju „Lirsko u Luči mikrokozma“ (2008); monografiju „Tara“ (2005), knjigu kritika „Pisci, knjige, zapisi…“ (2012). O njegovom književnom djelu u sabranom zborniku objavljeno je 107 kritičkih tekstova 65 autora pod nazivom „Ogledalo vremena“ (2012).

Živi u Podgorici.

Mićo Cvijetić u recenziji „Rušenje berlinskog zida na naš – jugoslovenski način“, između ostalog, navodi:

„Kao i u svojim ranijim knjigama, zbirkama pripovijedaka te posebno romanima „Ja-Tara“, „Aluge“ i „Engleska posla“, u orbiti proznog diskursa Miroja Vukovića su događaji, teme i motivi duboko vezani za njegov pivski kraj. Prije svega, njegovi književni junaci antejski su vezani za tu topografiju – Šćepan Polje, Zagrađe, Soko Grad, oslonjeni na Taru i Pivu, rijeke koje predstavljaju njihov krvotok, iz njih izviru i u njih se, ma gdje da su, vraćaju, iz njih crpe svoju viziju svijeta i života, ali ne svodeći ih isključivo na to odakle su potekli već, prije bi se reklo, tako da oni podstiču njihovu provokativnost prema sveukupnosti dešavanja, ma na kojim meridijanima se pojavljivali…“

 

 

Kosa sala Biblioteke „Radosav Ljumović“ Podgorica, Njegoševa 22,

četvrtak, 9. marta 2017. godine, u 19h

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 + one =